De Cannondale CAAD13 haalt het maximale uit aluminium

Cannondale is beroemd geworden dankzij hun expertise in aluminium framebouw. Het merk zette in de jaren '90 de trend met flink 'oversized', 'triple-butted' aluminium buizen met mooi glad afgewerkte lasnaden. Op de aluminium frames prijkt de naam CAAD (Cannondale Advanced Aluminium Design).

Bijna vier decennia lang zijn de CAAD-fietsen de maatstaf voor prestatiegerichte aluminium frames. De CAAD13 is de meest recente en beste incarnatie van Cannondale's legendarische aluminium racefietsen tot nu toe. Het is de meest geavanceerde, best presterende aluminium racefiets die ooit is gemaakt.

Cannondale CAAD13 2020

De voorganger, de CAAD12, werd door Cycling Plus Magazine al beschreven als een revolutie in de wielersport. "Super soepel, met vlekkeloze controle en stabiliteit, voor hoge snelheden, zelfs op slechte wegen." Met de nieuwe CAAD13 ging Cannondale weer een paar stappen verder. Geen revolutie, maar evolutie. De nieuwste CAAD13-serie is het resultaat van een nooit-eindigend verfijningsproces.

Dit aluminium 'basis-model' is tegenwoordig nog steeds beter dan heel veel carbon frames van andere merken. Punt.

Cannondale won enorm veel populariteit in Europa toen Ivan Gotti van de Saeco-Cannondale-ploeg in 1997 de Giro d'Italia won met een Cannondale CAAD3. Ook waren de rood-gele aluminium racefietsen mede verantwoordelijk voor de vele successen in de massasprints onder de welgevormde billen en de alles tot moes trappende turbobenen van Mario Cipollini.

Het misschien wel meest memorabele moment was de 4-op-rij overwinning van 'Mooie Mario' in de Tour de France van 1999, waarbij 'Cipo' de TV-camera opzocht en riep "Cannondale makes the best bikes!"

Cannondale CAAD13 frame

Hoogwaardig frame

Het frame van de CAAD13 is gemaakt van Cannondale's meest hoogwaardige en sterkste 6069 aluminium.

De vloeiende vormgeving van de buizen is tot stand gekomen met hydroforming. De eerst nog rechte aluminium buizen worden in een mal vervormd door er olie met een enorme druk in te persen.

Het resultaat is een zeer mooi frame dat qua vormgeving, stijfheid, soepelheid en gewicht moeiteloos kan concurreren met carbon frames van tal van andere merken. En dat ook nog eens met een vriendelijk prijskaartje.

Aerodynamische details van de SystemSix

Cannondale heeft veel aerodynamische vondsten gedaan bij de ontwikkeling van het topmodel SystemSix. Meerdere details uit dat proces zijn nu ook toegepast op de CAAD13, zoals de afgeplatte achterkanten van de onderbuis en zitbuis, de onzichtbaar weggewerkte zadelpenklem en de geïntegreerde kabels.

Ultrastijve constructie dankzij BB30 bracket

Profiteer van superieure krachtoverdracht in de sprints en tijdens het klimmen met Cannondale's eigen asymmetrische BB30a bottom-bracketverbinding. Dit bracket maakt een extra breed uitlopende 'Delta' zitbuis mogelijk. Dit levert een superstijve en efficiënte constructie op.

Wat BB30 precies inhoudt, vertelt Cannondale in deze video.

SpeedRelease steekas

Voor extra stijfheid worden er tegenwoordig bijna altijd steekassen toegepast. Nadeel is vaak dat je wat meer tijd nodig hebt om je wiel los te draaien.

Cannondale heeft een slimme variant bedacht die sneller los te maken is dan een conventionele quick-release. Stijf en praktisch! Typisch Cannondale.

Cannondale CAAD13 schijfrem

Schijfremmen of velgremmen?

De CAAD13 is leverbaar met schijfremmen of velgremmen. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Daar kunnen we je alles over vertellen, maar daarnaast is het goed én leuk om het zelf te komen ervaren met onze testfietsen.

Cannondale CAAD13 testen?

Begint het al te kriebelen? Krijg je al zin om je trainingskilometers met de Cannondale CAAD13 te gaan maken? Bekijk dan de 2024 modellen op de website van Cannondale en kom daarna bij ons langs om ze in het echt te bewonderen en er zelf één uit te proberen!

Cannondale test center

Welke CAAD13 past bij jou?

Fiets testenZoals je op Cannondale.com kunt zien, zijn de CAAD13 racefietsen verkrijgbaar met verschillende afmontages van Shimano en met hydraulische schijfremmen of conventionele velgremmen. Wat moet je nu kiezen?

Is de CAAD13 de ideale racer voor jou? Of zou de meer op Endurance gerichte Synapse Carbon misschien beter geschikt zijn?

We informeren je in de winkel graag over de eigenschappen van de verschillende frames, alle onderdelengroepen, remsystemen en wielsoorten. En natuurlijk is het sterk aan te raden om eerst eens lekker proef te rijden op zo'n high-tech Cannondale racefiets. We hebben meerdere testexemplaren voor je klaar staan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.