De Cannondale Scalpel is de ultieme fully voor ruig Cross-Country-racen.

De Cannondale Scalpel is een full-suspension mountainbike die speciaal is ontwikkeld voor de Worldcup XC-rijders, marathonrijders en iedereen die geniet van snelle Cross-Country-ritten. Het is de lichtste en stijfste XC-fully ter wereld, met een geavanceerd en superlicht veersysteem en een radicaal nieuwe XC-geometrie voor beter klimmen, ruiger afdalen en het vernederen van de concurrenten (lees: je buurman/buurvrouw, trainingsmaat, vader/moeder, zoon/dochter, collega's, enz).

Deze Cannondale mountainbike heeft een nogal bijzondere geometrie: korte liggende achtervorken voor tractie en wendbaarheid, een vlakke balhoofdhoek voor stabiliteit bij hoge snelheid en een krappe naloop voor verfijnde stuureigenschappen bij lagere snelheden. XC-wendbaarheid gecombineerd met allmountain-stabiliteit. De sportieve houding zorgt voor een lage platte rug en een centraal gelegen zwaartepunt. Dit is geen fiets voor toerders! Dit is een perfecte Fully voor Cross-Country racing!

Hoogwaardige carbon frames

Met slechts 1910 gram, compleet met shock en hardware, heeft de nieuwe Scalpel één van de lichtste full-suspension XC raceframes ter wereld.

De Cannondale Scalpel is leverbaar met twee soorten frames:

  • BallisTec Carbon (super lichtgewicht)
  • Hi-Mod BallisTec Carbon (ultra lichtgewicht)

Alle varianten hebben een ultra lichte carbon veerconstructie en zijn superstrak afgewerkt.

Scalpel met 100mm veerweg

De Scalpel mountainbikes voor snel XC-gebruik zijn uitgerust met Cannondale's éénarmige voor'vork', de Lefty OCHO (alleen de Scalpel Carbon 4 heeft een 100mm Fox 32 Stepcast voorvork). Door zijn goede stijfheid (met slechts één arm!), unieke geometrie, lage onafgeveerde gewicht en superieure veerkarakteristiek levert de Lefty OCHO je een ongeëvenaarde stuurprecisie en controle. De Cannondale Scalpel heeft in alle uitvoeringen 100mm veerweg voor en achter.

 

Geavanceerd FlexPivot veersysteem

Cannondale zegt zelf: "De nieuwe Scalpel heeft het beste, meest geavanceerde veersysteem ooit gemaakt voor een XC-mountainbike. Het gepatenteerde FlexPivot-ontwerp biedt meer grip en meer snelheid - en weegt bijna niets."

Mooie marketingpraatjes natuurlijk, maar het veersysteem van de Scalpel is toch echt wel bijzonder!

Cannondale heeft het scharnierpunt in de liggende achtervork verwijderd. Het afgeplatte, flexibele deel in de vorkpoten neemt die functie op zich. Dit gepatenteerde 'bladveer'-systeem is stijver en lichter dan een scharnier met kogellagers. En... het is weer één onderhoudspunt minder.

Geïntegreerde kabels

FlexPoint bladvering & steekas

Cannondale Scalpel toolkit

Optionele toolkit

Carbon scharnier armen

Cannondale Scalpel bidons

Ruimte voor 2 bidons

Fox Float carbon achterdemper

Cannondale Scalpel 2024 modellen

Er bestaan maar liefst 6 varianten van de Scalpel Full-Suspension, variërend in prijs van €3.999,- tot €11.999,-.

De Scalpels worden geleverd met verschillende afmontages, voorvorken, velgen, banden, remmen, kleuren, enz. We informeren je in de winkel graag over de eigenschappen van iedere Scalpel variant.

Bekijk alle 2024 Scalpel modellen op de website van Cannondale

Cannondale test rideCannondale Scalpel testen?

Het is sterk aan te raden om eerst eens lekker proef te rijden op zo'n high-tech Cannondale fully. We hebben testexemplaren voor je klaar staan, want we doen mee aan Cannondale's "First testride, then decide"-programma! Het is eventueel ook mogelijk om meerdere modellen te testen, bijvoorbeeld om het verschil tussen deze Fully en de Scalpel HT eens te ervaren.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.