Cannondale is met name bekend geworden dankzij hun expertise in aluminium framebouw. Het merk zette in de jaren '90 de trend met flink 'oversized', 'triple-butted' aluminium buizen met mooi glad afgewerkte lasnaden. Op de aluminium frames prijkt de naam CAAD (Cannondale Advanced Aluminium Design). Anno 2017 zijn we aanbeland bij de CAAD12.

 

Cannondale CAAD12

 

De aluminium Cannondale CAAD12 werd door Cycling Plus Magazine beschreven als een revolutie in de wielersport. "Super soepel, met vlekkeloze controle en stabiliteit, voor hoge snelheden, zelfs op slechte wegen." De kwalificatie 'revolutie' is best bijzonder te noemen, want de huidige CAAD12 is alweer de twaalfde evolutie van de beroemde Cannondale CAAD racefietsen.

Cannondale won enorm veel populariteit in Europa toen Ivan Gotti van de Saeco-Cannondale-ploeg in 1997 de Giro d'Italia won met een Cannondale CAAD3. Ook waren de rood-gele aluminium racefietsen mede verantwoordelijk voor de vele successen in de massasprints onder de welgevormde billen en de alles tot moes trappende turbobenen van Mario Cipollini.

Het misschien wel meest memorabele moment was de 4-op-rij overwinning van 'Mooie Mario' in de Tour de France van 1999, waarbij 'Cipo' de TV-camera opzocht en riep "Cannondale makes the best bikes!"

Het is haast niet voor te stellen dat Cannondale's huidige middenklasse frame, de CAAD12, alweer de négende evolutie is van de succesvolle CAAD3 prof-fiets die in 1999 het absolute topmodel vormde!

Wat 'CAAD' heden ten dage inhoudt, legt Cannondale in onderstaande video uit.

WARNING!

ELITE GEOMETRIE

De geometrie van de CAAD12 is afgeleid van de SUPERSIX EVO voor de Prof-renners. Ultra-sportief dus!

Kan jij dat aan?

Hoogwaardig frame

Het frame van de CAAD12 is gemaakt van Cannondale's meest hoogwaardige en sterkste 6069 aluminium.

De vloeiende vormgeving van de buizen is tot stand gekomen met hydroforming. De eerst nog rechte aluminium buizen worden in een mal vervormd door er olie met een enorme druk in te persen.

Het resultaat is een zeer mooi frame dat qua vormgeving, stijfheid, soepelheid en gewicht moeiteloos kan concurreren met carbon frames van tal van andere merken. En dat ook nog eens met een vriendelijk prijskaartje.

Ultrastijve constructie dankzij BB30

Profiteer van superieure krachtoverdracht in de sprints en tijdens het klimmen met Cannondale's eigen asymmetrische BB30a bottom-bracketverbinding. Dit bracket maakt een extra breed uitlopende 'Delta' zitbuis mogelijk. Dit levert een superstijve en efficiënte constructie op.

Wat BB30 precies inhoudt, vertelt Cannondale in onderstaande video.

Stijf én comfortabel

Voor extra stijfheid is de zitbuis sterk verbreed en geovaliseerd ter hoogte van het brede BB30a-brackethuis.

De staande en liggende buizen van de achtervork zijn afgeplat en kunnen iets doorbuigen en trillingen absorberen. Dat levert extra comfort op, zónder nadelige gevolgen voor de zijdelingse stijfheid, het stuurgedrag en de controle.

Dit SPEED SAVE Micro-Suspension-systeem geeft een rijgevoel dat concurrerende carbon fietsen vaak niet eens kunnen evenaren.

CAAD12 ALUMINIUM SERIE

CAAD12 SRAM eTap


VERSNELLINGEN SRAM RED eTap Wireless
REMMEN SRAM Force velgremmen
WIELEN Cannondale HollowGram Si Carbon

CAAD12 Disc Dura-Ace


Cannondale-CAAD12-Disc-Dura-Ace

VERSNELLINGEN Shimano Dura-Ace 2x11
REMMEN Shimano Dura-Ace schijfremmen
WIELEN Cannondale HollowGram Si Carbon, Disc

CAAD12 Disc Ultegra


Cannondale-CAAD12-Disc-Ultegra

VERSNELLINGEN Shimano Ultegra 2x11
REMMEN Shimano Ultegra schijfremmen
WIELEN Mavic Aksium Disc

CAAD12 Ultegra


Cannondale-CAAD12-Ultegra-groen

VERSNELLINGEN Shimano Ultegra 2x11
REMMEN Shimano Ultegra velgremmen
WIELEN Mavic Aksium WTS

CAAD12 Disc 105


Cannondale-CAAD12-Disc-105

VERSNELLINGEN Shimano 105 2x11
REMMEN Shimano BR785/505 schijfremmen
WIELEN RD 2.0, 28H, Formula Disc naven

CAAD12 105


Cannondale-CAAD12-105

VERSNELLINGEN Shimano 105 2x11
REMMEN Shimano 105 velgremmen
WIELEN Mavic Aksium WTS

Keuzestress?

Zoals je hierboven kunt zien, zijn de CAAD12 racefietsen verkrijgbaar met verschillende afmontages van SRAM en Shimano en met hydraulische schijfremmen of conventionele velgremmen. Is de CAAD12 de ideale racer voor jou? Of zou de meer op Endurance gebouwde Synapse misschien beter geschikt zijn?

We informeren je in de winkel graag over de eigenschappen van de verschillende frames, alle onderdelengroepen, remsystemen en wielsoorten. En natuurlijk is het sterk aan te raden om eerst eens lekker proef te rijden op zo'n high-tech Cannondale racefiets. We hebben meerdere testexemplaren voor je klaar staan!

Vul hier de modellen van interesse in.