Bosch E-bike systemen

De Bosch E-bike technieken zijn in korte tijd een begrip geworden in de wereld van elektrische fietsen. Bosch begon met hun E-bike systemen in 2009 en al snel kozen zeer veel fietsmerken voor Bosch. Dankzij intensieve samenwerkingen met fietsfabrikanten, veel innovatie en een goede marketing werkte Bosch zich in een rap tempo op tot marktleider.

Met de introductie van het Smart Systeem is Bosch erin geslaagd de concurrentie weer een stap voor te blijven. Het Smart Systeem leidt je naar de digitale eBike-toekomst en zorgt voor meer individueel rijplezier: De eBike Flow-app en alle componenten zoals de drive unit, de accu en het display zijn volledig verbonden. Je zet eenvoudig updates op draadloze wijze over, zodat je eBike ook na aankoop up-to-date blijft. Via de eBike Flow-app krijg je doorlopend nieuwe functies: gebruik bijvoorbeeld de navigatiefunctie, breid de diefstalbeveiliging uit, pas rijmodi en displayweergaven aan je wensen aan of ontgrendel je eBike met de Kiox 300 of de Kiox 500.

Wij werken al vanaf de beginjaren met Bosch en doen dat nog steeds iedere dag met veel plezier. De merken in ons assortiment die uitgerust zijn met de systemen van Bosch zijn KOGA e-bikes, Cannondale e-bikes en inmiddels ook Santos e-bikes.

De website van Bosch geeft zeer veel informatie over alle beschikbare technieken, motoren, accu's en display's, maar we kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het Bosch niet meer ziet. Daarom geven we u op deze pagina een beknopt overzicht van de verschillende systemen die bij ons in de winkel voorkomen.

 

De voordelen van Bosch

 • Goede prijs-kwaliteit verhouding.
 • Toepasbaar in combinatie met derailleurversnellingen en versnellingsnaven (waaronder Rohloff).
 • Goede gewichtsverdeling door plaatsing in het midden van de fiets.
 • Minimale kans op warm lopen tijdens lange en stijle klimmen.
 • Compatibel met elektronische schakelsystemen.
 • De Active Line Plus motoren draaien geheel geruisloos.

En de nadelen...

 • Speciaal frame nodig, dus niet achteraf in of uit te bouwen.
 • De middenmotor is niet vervangbaar door een motor van een ander merk of type.
 • Aantal versnellingen i.c.m. derailleurs is beperkt. Er wordt meestal geen voorderailleur toegepast.
 • Niet compatibel met versnellingen van Pinion.
 • De Performance motoren zoemen licht tijdens het fietsen.

BOSCH E-BIKE MIDDENMOTOREN

Active Line Plus, Performance Line, Performance Line SX of Performance Line CX?

Welk Bosch systeem is het meest geschikt voor jou?

Bosch E-bike motor varianten

Bosch maakt meerdere motoren met verschillende karakters. Daarnaast bestaan er drie accu-varianten (frame, bagagedrager & integratie), een veelvoud aan displays (Purion, Intuvia, Kiox, Nyon) is is het systeem zelfs zonder display (alleen LED Remote) of met Smartphone (SmartphoneGrip) te bedienen. De motoren hebben allemaal een nominaal vermogen van 250 Watt, maar ze zijn softwarematig van een eigen rijkarakteristiek voorzien.

De keuze voor het juiste Bosch systeem heeft de fietsfabrikant al voor je gemaakt door de Bosch motor op het betreffende fietsconcept af te stemmen. Als je jouw best passende fiets hebt gevonden, dan krijg je dus automatisch het juiste motortype.

In het overzicht hieronder zie je welke motoren voor welke soort fietsen geschikt zijn.

BOSCH ACCU'S

400, 500, 625 of 750 WH? In het frame, op het frame, of op de bagagedrager?

Welke Bosch accu is het meest geschikt voor jou?

Bosch accu varianten

Bosch levert meerdere soorten accu's. Er is een PowerPack Rack voor in de bagagedrager, een PowerPack Frame voor op de onderbuis en sinds kort is er ook de PowerTube & CompactTube. Dit zijn accu's die door de fietsfabrikant ín de onderbuis geïntegreerd kunnen worden. De fietsfabrikanten kiezen de modellen die het beste bij de fietsen passen. Deze accu's zijn leverbaar in diverse grootte's, zie voor de details de onderstaande tabel.

De belangrijkste vraag die dan rijst is: hoeveel km kan ik met de verschillende varianten afleggen? Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven... Het is namelijk afhankelijk van veel factoren, denk hierbij naast type motor en accu aan de banden, de bandendruk, het totaalgewicht, het frontale oppervlak, de positie van de berijder, gebruiks-intensiviteit, de ondergrond, het stijgingspercentage, de weersomstandigheden etc. etc.. Om een goede indicatie te krijgen is het raadzaam om de Bosch Actieradius Calculator te raadplegen.

BOSCH DISPLAY'S

Welk Bosch display wil je hebben?

Met of zonder navigatie? Intuvia, Kiox of Purion?

Bosch display varianten

Bosch biedt meerdere display's. Bijna alle elektrische fietsen met Bosch techniek worden standaard geleverd met het Intuvia display. Het model Purion is een uitgeklede en niet-afneembare versie, speciaal voor bijv. mountainbikes. De meest luxe versie, inclusief GPS navigatie, is de Kiox. Daarnaast is het ook mogelijk om een SmartphoneGrip ("dockingstation" voor je mobiel) te monteren zodat je je mobiel kunt gebruiken als king-size display!

BOSCH E-bike met Rohloff E14 eSHIFT

Bosch is compatibel met het elektrische schakelsysteem van Rohloff

Rohloff E14 elektrisch schakelsysteem

Met het elektronische Rohloff E-14 schakelsysteem was schakelen op een E-bike met Bosch motor nog nooit zo gemakkelijk, intelligent en comfortabel. Dit alles gecombineerd met de legendarische betrouwbaarheid en duurzaamheid van Rohloff. Het nieuwe E-14 systeem synchroniseert perfect met de Bosch middenmotoren, wat resulteert in snelle en probleemloze schakelbewegingen!

Bij de elektronische E-14 versie van de Rohloff-naaf is het reguliere draaihandvat vervangen door twee knopjes die in verbinding staan met de boordcomputer van Bosch. Op het moment van schakelen neemt de Bosch motor even wat kracht terug om de versnellingsnaaf tegen het hoge motorkoppel te beschermen om zodoende een ​​zijdezachte schakelbeweging mogelijk te maken. Hij trapt als het ware even de koppeling in. Als je de knop ingedrukt houdt, schakelt het E-14 systeem desgewenst 3 versnellingen op of af. En als je stil komt te staan schakelt het systeem automatisch terug naar een voorgeprogrammeerde versnelling.

Het Bosch display geeft in combinatie met het E-14 systeem de ingeschakelde versnelling weer en laat met pijltjes zien wanneer het raadzaam is om te schakelen. Hoe het geheel precies werkt, wordt in onderstaande video uitgelegd.