Pendix eDrive - modulair E-bike systeem

Met het Pendix eDrive systeem kan je een 'gewone' fiets om laten bouwen tot een E-bike. Er zijn ook fabrikanten die de Pendix-module af-fabriek op hun fietsen toepassen, zoals Santos. De Pendix eDrive past op nagenoeg alle fietsen met derailleurs en naafversnellingen, zoals de geliefde Rohloff-naaf. De Pendix maakt het fietsen op alle gebieden net weer even wat makkelijker. Sneller, verder, steiler.

Het is heel goed mogelijk dat er uit het ruime aanbod van E-bikes geen enkele exact aan al je eisen en wensen voldoet, terwijl je eigen fiets dat al jaren wel doet! Misschien heb je al de hele wereld gezien met een Santos Travelmaster en ben je inmiddels toe aan elektrische ondersteuning. In dat geval kan je de Pendix eDrive laten installeren, zonder je vertrouwde en geliefde Santos af te moeten danken ten faveure van een E-bike.

Het Pendix systeem bestaat uit een crankstel met een geïntegreerde 250 Watt elektromotor, een trapas met krachtsensor en een accu. Dat is alles. De motor zit in de linker crank en hierdoor blijft, in tegenstelling tot bij alle geïntegreerde middenmotoren, de gehele aandrijflijn behouden, inclusief alle versnellingen, ketting, tandriem en in enkele gevallen zelfs de eventuele kettingkast.

Bekijk de video hieronder voor een korte introductie en lees daarna verder om meer te weten te komen.

 

STERK DOOR EENVOUD

Het Pendix systeem is teruggebracht naar de essentie:
weinig kabels, geen bewegende onderdelen en geen display.

Het Pendix eDrive systeem is lekker eenvoudig qua samenstelling en bediening. Door zo min mogelijk onderdelen, kabels, stekkers en draaiende delen toe te passen, heeft Pendix de kans op storingen geminimaliseerd.

Displays, bedieningsknoppen op het stuur en de bijbehorende kabels en stekkers zijn vaak storingsgevoelig, raken makkelijk beschadigd of je bent je afneembare display weer eens kwijt. De Pendix heeft dit allemaal niet. Je bedient het hele systeem heel eenvoudig met een draaiknop bovenop de accu.

De ondersteuning kent drie standen: eco, smart en sport. De smart stand is 'zelflerend'. Dit betekent dat de karakteristiek van de ondersteuning continu op jouw rijstijl wordt afgestemd. Hoe meer je fietst, hoe fijner de Pendix met je mee gaat werken.

 

PENDIX DIRECT-DRIVE MIDDENMOTOR

Geruisloos, onderhouds-vriendelijk en zeer duurzaam

Bij de meeste middenmotoren (o.a. Bosch, Shimano, Yamaha, Brose, enz.) zit de elektromotor naast de trapas en worden de krachten via een overbrenging ín de motorbehuizing op de trapas overgebracht. Bij Pendix niet, want het is een zogeheten 'direct-drive' motor. De krachten worden direct op de trapas overgebracht. Er zitten dus géén bewegende delen in de motor. Daarnaast zitten de kwetsbare elektronische delen veilig opgesloten in de waterdichte motorbehuizing.
De voordelen hiervan zijn:

 • Geen slijtage.
 • Betrouwbaar.
 • Duurzaam.
 • Geruisloos en trillingsvrij.
 • Onderhoudsvrij.
 • Geen extra weerstand bij uitgeschakelde motor.

PENDIX ACCU'S

330 Wh, 500 Wh of twee accu's?

De accu is zeer robuust uitgevoerd en heeft een volledig waterdichte aluminium behuizing. Er is een 330 Wh accu en één met een inhoud van 500 Wh. Extra accu's voor een grotere actieradius kan je in een tas of de Santos-alleshouder meenemen.

Over de haalbare actieradius kunnen we, net als bij alle andere E-bikes, geen zinnige uitspraken doen, want deze hangt af van veel factoren. Denk aan luchtweerstand, rolweerstand, buitentemperatuur, je rijstijl, steigende kilometers, de hoeveelheid kracht die je zelf levert en de gekozen ondersteuningsstand. Ook je eigen gewicht en die van je bagage spelen een grote rol. Als je zuinig rijdt, is 150 km in theorie haalbaar, maar met een pittige rijstijl kan je de accu ook in slechts 25 km leeg rijden.

De nog resterende acculading wordt weergegeven d.m.v. een oplichtende led ring op de accu. Aan de kleur van de verlichting zie je hoe vol de accu nog zit. Groen = 100% - Geel = 70% - Oranje = 40% - Rood = 10%.

PENDIX APP

Alle Pendix-info + navigatie op je smartphone

Koppel je smartphone via Bluetooth aan de Pendix-accu en profiteer van de volgende functies.

 • Display van snelheid, gemiddelde snelheid, trapfrequentie, afstand.
 • Display van de gekozen ondersteuningsstand.
 • Display van resterende hoeveelheid stroom in de accu.
 • Navigatie.

De Pendix-accu beschikt over een USB-plug waarmee je je telefoon kunt opladen.

SANTOS & PENDIX

Santos levert Pendix af-fabriek.

Pendix op uw Santos af-fabriek of inbouw achteraf?

Santos ziet in de Pendix eDrive een duurzame en betrouwbare mogelijkheid om van hun degelijke fietsen met Rohloff een E-bike te kunnen maken en levert dit systeem sinds begin 2019 af-fabriek onder de naam Santos PX serie. Op alle Santos fietsen die af-fabriek zijn voorzien van het Pendix eDrive systeem (te herkennen aan het ‘Pendix for Santos’ logo op het crankstel en de accu) wordt door Santos een garantie op de motor gegeven tot maar liefst 100.000km of 5 jaar!

Wanneer we je bestaande fiets achteraf mogen voorzien van het Pendix eDrive systeem dan geeft Pendix zelf een garantie van 2 jaar.

Heb je interesse om je huidige fiets om te laten bouwen met het Pendix eDrive systeem? Maak dan een afspraak en kom langs met je fiets voor een vrijblijvende offerte!

 

VOOR- & NADELEN VAN DE PENDIX eDRIVE

"Ieder voordeel hep se nadeel"
Prof. Dr. J. Cruijff

Iedere nieuwe oplossing brengt ook nieuwe problemen met zich mee. Hieronder sommen we de diverse voordelen van de Pendix eDrive nogmaals op, maar om het verhaal compleet te maken, moeten ook de nadelen genoemd worden.

Voordelen:

 • Duurzaam.
 • Betrouwbaar.
 • Onderhoudsvrij.
 • Eenvoudige bediening.
 • Geruisloos en trillingsvrij.
 • Goede gewichtsverdeling.
 • Geen extra weerstand bij uitgeschakelde motor.
 • Past in bijna iedere fiets met behoud van de originele aandrijflijn.

Nadelen:

 • Relatief grote Q-factor (afstand tussen de pedalen).
 • Design. De grote zwarte schijf aan de linkerkant springt nogal in het oog.
 • Door de direct-drive voel je de motor nog een fractie van een seconde door duwen als je de pedalen stil houdt. Dit wordt vanzelf wat minder en het went, maar dit maakt de Pendix eDrive niet geschikt voor mountainbikes.
 • Door de extra druk op de aandrijflijn zal een fiets met naafversnellingen wat minder soepel schakelen. Je moet de trappers bij het schakelen even duidelijk stil houden.

Nu een fiets met Pendix testen?

Dat kan! We hebben meerdere testfietsen met Pendix voor je klaar staan. Maak een afspraak en kom gezellig langs!