Santos Travelmaster 3+ en Travel Lite+ ook als E-bike.

Wie toe is aan de allerbeste, duurzaamste en meest onderhoudsarme E-bike voor woon-werk verkeer, toertochten en/of fietsvakanties zal bij Santos zeer zeker kunnen slagen. Iedere Santos E-bike is ontwikkeld voor vakantiegangers, weekendvierders, levensgenieters én fietsforenzen. Met de wind in de rug ga je fluitend op pad, de buitenlucht in en je komt lekker snel en onbezweet op je werk. Santos heeft elektrische versies van de Travelmaster 3+ en de Travel Lite+.

De Santos E-bikes zijn op de website van Santos te vinden onder de naam 'Power serie'. Net als de 'gewone' Santossen beschikken de Power-Santossen over de beste onderdelen voor kilometervreters. Je hebt de keuze uit krachtige velg- en schijfremmen en ze zijn allemaal uitgerust met een Pinion versnellingsbak met riemaandrijving om het onderhoud zo minimaal mogelijk te houden, met zo min mogelijk kans op trammelant onderweg. Of je nu naar je werk fietst, naar Berlijn of Santiago, Een Santos E-bike begeleidt je steady en stabiel. Voor dagen vol voldoening en een immens gevoel van vrijheid.

Santos Travelmaster 3 Plus E-bike

Santos werkt met achterwielmotoren van GO Swissdrive. Dit doen zij niet voor niets, want het achterwielmotor-concept biedt veel praktische en ecologische voordelen. De fietsen van Santos worden gebouwd om een leven lang mee te gaan. Daarom moet het elektrische systeem zo lang mogelijk met de fiets mee leven. Eventuele toekomstige service- en compatibiliteitsproblemen dienen daarbij tot een minimum beperkt te worden. En... de Santos moet ook zonder het elektrische systeem bruikbaar blijven!

Lees ons artikel 'Het E-bike dilemma' om meer te leren over waarom Santos voor achterwielmotoren kiest. Als je nu nog niet aan een E-bike toe bent, maar dit over een paar jaar wel verwacht te zijn, raden we je ook aan dit artikel even te lezen.

Santos E-bike Travel Lite Plus

Santos + GO Swissdrive = Santos E-bike

Santos heeft gekozen voor het GO Swissdrive-systeem. De 500 Watt achterwielmotor heeft een maximum koppel van 45 Nm en draait nagenoeg geruisloos en trillingsvrij. Doordat de motor 'kracht gestuurd' is, laat 'ie op een hele dynamische, maar ook veilige manier zijn krachten los. Hoe harder je trapt, hoe meer power de motor levert. Dat voelt fijn, want je kunt zelf de snelheid controleren en op gevoel doseren.

Het GO Swissdrive systeem beschikt over een computer midden op het stuur met bedieningsknoppen naast het handvat. De computer kan via Bluetooth aan een app op je smartphone gekoppeld worden. Santos ontwikkelde speciale software voor het bedienen van de 5 ondersteunings-standen. Liefhebbers kunnen de software naderhand zelf tunen met een app. Naast de reguliere standen zijn er 2 regeneratieve standen, waarmee de motor energie terug levert aan de accu. De motor is eenvoudig zelf uit te nemen in geval van een lekke band. Verder is hij is erg onderhoudsvriendelijk en vormt geen extra belasting voor de transmissie.

Santos E-bike GO Swissdrive

 

De accu op de onderbuis heeft een aanzienlijke max. inhoud van 558 Wh. De vraag hoe ver je daarmee kunt rijden, is hetzelfde als moeten beantwoorden hoe ver je op vier boterhammen met pindakaas kunt fietsen. De actieradius is gewoon van teveel factoren afhankelijk, zoals het gewicht van de berijder+bagage, de gekozen ondersteuning, het schakelgedrag, de bandenspanning, het rijgedrag, de omgevings- en weersomstandigheden, enzovoort, enzovoort...

Gelukkig laat de computer continu de status van de accu zien en geeft hij een prognose van de resterende actieradius. Maar bedenk wel dat deze steeds met de omstandigheden mee verandert en dat de computer niet weet hoeveel klimmen er tussen nu en het volgende stopcontact liggen! Het moet natuurlijk wel een beetje avontuurlijk blijven, toch?

Het GO Swissdrive systeem is een optie t.w.v. €1.995,- De volgende modellen van Santos zijn als E-bike te bestellen.

Op je toekomst voorbereid

Overweeg je een Santos aan te schaffen, maar verwacht je over een paar jaar aan een E-bike toe te zijn? Dan zou het zonde zijn om de fiets zo snel alweer in te ruilen op een E-bike. Als je kiest voor een Santos met Pinion hoeft dit niet! Wij kunnen het elektrische systeem met achterwielmotor ook na een paar jaar, op het moment dat jij er aan toe bent, in jouw Pinion-fiets inbouwen. En omdat de technische ontwikkelingen van elektrische systemen snel gaan, kan je tegen die tijd mooi profiteren van de laatste, meest geavanceerde versie. 

Heb je al een paar jaar een Santos E-bike die je om wat voor reden dan ook moet verkopen? Dan kan je twee dingen doen:

Je verkoopt hem gewoon aan een nieuwe liefhebber die zo'n mooie, duurzame E-bike zoekt. Door de stevige aankoopprijs en de lange levensduur zal de fiets niet snel economisch total-loss zijn. De fiets blijft het altijd waard om het up-to-date houden van het elektrische systeem in de standaard onderhoudskosten mee te rekenen. Gelukkig heeft het rijwielgedeelte zelf weinig onderhoud nodig!

Als deze verkoop te moeizaam blijkt te gaan, dan kunnen we de elektrische delen altijd nog verwijderen en een normaal achterwiel plaatsen, zodat je je E-Santos alsnog als een gewone fiets kunt verkopen. Onze ervaring is dat er altijd veel vraag is naar mooie gebruikte Santossen en dat deze daarom relatief weinig afschrijven.

En is het niet fantastisch als jouw zoon of dochter later naar de middelbare school fietst of op fietsvakantie gaat met de ex-E-bike van opa of oma?

 

Santos E-bike testen?

We kunnen nog véél meer over de E-bikes van Santos vertellen, maar je bent vast vooral benieuwd naar hoe zo'n Santos met GO Swissdrive rijdt. Geen probleem! Kom maar gezellig langs en ervaar het zelf!