Santos Travel Lite Plus

De Santos Travel Lite Plus is een doorontwikkeling van de Travel Lite met Rohloff. De verschillen tussen de Plus en de gewone Travel Lite zitten 'm in de transmissie, de remmen en de wielen. De Plus is namelijk ontwikkeld rond de Pinion versnellingsbak in het bracket.

Verder heeft de Santos Travel Lite Plus schijfremmen in plaats van velgremmen, maar het grootste verschil is toch wel Santos' PLUS-concept. Dit betekent dat de Travel Lite Plus geschikt is voor twee verschillende wielmaten! Waar dat voor dient, leggen we zometeen uit.

Santos Travel Lite Plus dames en heren

De Santos Travel Lite Plus wordt dus standaard geleverd met de versnellingsbak van Pinion. Deze kan naar keuze gekoppeld worden aan een ketting of tandriem. Eigenlijk is het overbodig om de ketting nog naast de tandriem te noemen, want in de praktijk blijkt dit meestal een 'no brainer'. Santos is tenslotte dé tandriemspecialist en 99,9% van alle Travel Lite Plus exemplaren wordt met zo'n praktische tandriem besteld.

Het is bijna onmogelijk om álle doordachte details en de vele beschikbare opties op deze pagina te bespreken en bovendien staan bij de Santos de ontwikkelingen aan de Travel Lite Plus en de optielijst nooit stil. Daarnaast hebben alle Santos-modellen veel overeenkomsten in de uitrusting en hun kwaliteiten. Om daar een beetje duidelijkheid in te scheppen zullen we hieronder uitsluitend de zaken tonen die écht specifiek zijn voor de Travel Lite Plus.

Santos Travel Lite Plus? Waar staat die Plus voor?

Santos maakt haar fietsen altijd graag zo veelzijdig mogelijk, maar dat kan bijna nooit zonder compromissen te moeten sluiten. Zo moest je vroeger kiezen tussen 26" wielen met brede banden voor off-road reizen of 28" met smallere banden voor verharde wegen.

Maar toen kwamen een paar jaar geleden ineens de twentyniner-wielen: 28" velgen met bredere banden. Deze combineren de voordelen van de oude 26" mountainbike-wielen met die van de snellere 28" wielen. Vervolgens ging de mountainbikewereld aan het experimenteren met de tussenmaat 27,5" in combinatie met nóg bredere banden. Voor nóg extremere omstandigheden. Deze wielen worden 27,5 PLUS genoemd.

Santos besloot haar trekkingfietsen ook van deze ontwikkeling te laten profiteren. Niet door van iedere fiets twee varianten te ontwikkelen, maar door de Travel Lite met Pinion gewoon geschikt te maken voor zowel twentyniner-wielen als 27,5 PLUS wielen. De buitendiameter is bij beide wielen, afhankelijk van de bandenkeuze, namelijk nagenoeg gelijk!

Twentyniners

Dat zijn dus 28" wielen met 50mm banden, want Twentysixers zijn uit! De twentyniner wielen zijn in korte tijd de nieuwe standaard geworden op trekkingfietsen.

Deze wielen rijden lekker comfortabel en ze maken je fiets heel allround inzetbaar. Ze rollen vlot op asfalt, sturen strak en tot op zekere hoogte presteren ze goed op onverharde wegen. Beter dan de ouderwetse zesentwintigers!

27,5 PLUS

Dat zijn dus 27,5" velgen met extra brede banden. Ideaal voor wie het wel wat ruiger mag en graag de meer onherbergzame gebieden wil ontdekken.

De dikkere banden rijden nóg comfortabeler en leveren extra veel grip en draagkracht op ruwe en losse ondergronden. Daarnaast gaat met een lage bandenspanning de rolweerstand op ruige ondergrond omlaag.

Wielen uitwisselen

Met deze twee wielmaten geeft Santos de Travel Lite Plus twee verschillende karakters en wordt de inzetbaarheid van de fiets ineens twee keer zo groot. Probeer beide wielsoorten maar eens uit en ervaar welke het beste bij je past.

Je zou eventueel twee wielsets kunnen kopen: de ene voor je dagelijkse woon-werk verkeer en weekendjes weg en de andere voor je meest avontuurlijke fietsvakanties. We kunnen ons voorstellen dat je niet zo nodig twee wielsets aan wilt schaffen en daarom bieden we de mogelijkheid om de wielen die je slechts tijdelijk wilt gebruiken te huren! Dan kan je dus het hele jaar van je twentyniner wielen genieten en voor een paar weken Afrika, Azië, IJsland en dergelijke laat je ons zo'n vet setje Plus-wielen monteren. En na je vakantie ruilen we ze gewoon weer om. Leuk idee, niet?

Santos Travel Lite Plus dames frame

Sterk en mooi afgewerkt alu frame

Veilig reizen met veel bepakking vereist een stijf en stabiel frame en de Santos Travel Lite Plus heeft dat uiteraard. Hij heeft een comfortabele zit voor zowel rijders die graag diep zitten als de liefhebbers van een wat hoger stuur. Het stijve frame stuurt je strak door de bochten, houdt je stabiel met afdalen en voelt efficiënt bij elke trapbeweging.

Kenmerkend voor de 'Lite'-serie van Santos is de hoge mate van afwerking. Degelijke pakezels mogen er ook gewoon goed uitzien en dus heeft de Travel Lite Plus een frame met glad afgewerkte lasnaden en geen overbodige nokjes.

Het damesframe heeft een hoge instap, want dat houdt het frame lekker stabiel voor als je met veel bagage reist.

Pinion C1.12 & P1.18

De Travel Lite+ kan naar keuze geleverd worden met 12 of 18 versnellingen van het Duitse merk Pinion. De versnellingsbakken van Pinion zijn hermetisch afgesloten van vocht en vuil en bevinden zich in het midden van de fiets!

De 12-speed C1.12 versnellingsbak heeft een bereik van 600% en stappen tussen de verzetten van 17,7%.

De 18-speed P1.18 versnellingsbak heeft een groter bereik van 636% en kleinere tussenstapjes van 11,5%.

Santos Travel Lite Plus Pinion
Santos Travel Lite Plus CDX tandriem

Gates CDX tandriem

Een Santos met een tandriem-transmissie van Gates is schoon, stil en bijzonder duurzaam. De tandriem hoeft niet gesmeerd te worden, roest niet en loopt altijd soepel, ook in de vette modder. Een tandriem betekent 'gewoon' heel veel fietsen en lekker weinig onderhoud plegen!

De Pinion-bak kan alleen gecombineerd worden met de CDX tandriem van Gates. Santos ontwikkelde speciaal hiervoor een handige riemspanner. Dit wieltje houdt de riem bij het bracket op spanning en heeft als voordeel dat het achterwiel er nog gemakkelijk uit kan en dat de uitlijning van de tandwielen en tandriem altijd perfect blijft.

Hydraulische schijfremmen

De Travel Lite Plus is uitsluitend geschikt voor schijfremmen. Er kunnen geen velgremmen op, omdat op fietsen uit de Lite-serie geen overbodige nokjes behoren te zitten. En omdat er twee wielmaten uitgewisseld moesten kunnen worden, is er dus gekozen voor schijfremmen.

Standaard is de Travel Lite+ uitgerust met Shimano XT schijfremmen met lange remgrepen. Die remmen super krachtig en zijn met veel gevoel te doseren.

Mag het een onsje meer remkracht zijn? Dan heeft Santos ook de superieure Hope Tech3 V4 schijfremmen voor je in de optielijst gezet. Deze hebben extra degelijke 3,5mm dikke, geventileerde (!!) schijven met een diameter van 203mm.

Hope Tech3 V4 schijfremmen
Santos GO Swissdrive

De Travel Lite Plus is E-bike ready

Pinion is een erg fijn en duurzaam systeem is, maar het grootste voordeel is misschien wel het feit dat iedere Santos met Pinion eenvoudig om te bouwen is tot E-bike. Nu óf in de toekomst.

Een Travel Lite Plus met Pinion schaf je niet even voor een paar jaar aan. Hij is gebouwd om een groot deel van je leven mee te gaan en dan is het fijn om te weten dat je je geliefde reisgenoot niet weg hoeft te doen wanneer je om wat voor reden dan ook aan een E-bike toe bent.

Santos werkt met het elektrische systeem van GO Swissdrive. Dit systeem bestaat uit een achterwielmotor, een accu op de onderbuis, een computer midden op het stuur en bedieningsknoppen naast het handvat. Dit alles kan af-fabriek ingebouwd worden, maar eventueel ook alsnog na een paar jaar.

Santos Travel Lite Plus E-bike gepresenteerd door Outdoor Guru

In deze video brengt Gijs Loning van outdoorguru.com de Travel Lite Plus in E-bike configuratie uitgebreid en op een goed duidelijke manier in beeld. Kijken!

SANTOS TRAVEL LITE PLUS FOTO's

SANTOS TRAVEL LITE PLUS E-BIKE FOTO's

Santos Custombuild Programma

Je kunt jouw ideale Santos Travel Lite Plus zelf samenstellen aan de hand van een uitgebreide optielijst. Daarna wordt jouw Travel Lite op bestelling in Nieuw Vennep gebouwd.

Je kunt de Travel Lite Plus uit laten rusten met verschillende soorten remmen, bagagedragers, sturen, zadels, handvatten, lampen, banden en accessoires. Dat is misschien lastig kiezen, maar met een beetje hulp van ons en een paar proefritten heb jij je Travel Lite Plus zo samengesteld.

Het moeilijkste deel van het proces is altijd het bepalen van de kleurstelling. En Santos maakt het je niet makkelijk, want ze bieden maar liefst 30 framekleuren en meer dan 50 letterkleuren! Daarbovenop bestaan de Pinion versnellingsbakken in 5 kleuren! Succes! 

Santos Custom built

Hulp nodig bij het samenstellen?

Maar maak je geen zorgen, het komt heus wel goed. Wij kunnen je alles vertellen over de vele opties in het Santos Custombuild programma. We kennen alle eigenschappen van de onderdelen en wat deze voor jou in de praktijk zullen betekenen. Samen bepalen we wat de voor jou beste samenstelling zal zijn.

Santos Travel Lite Plus testen?

Dat kan natuurlijk! We hebben zowel de gewone Travel Lite Plus als de geëlectrificeerde versie voor je klaar staan! Stuur ons gerust een bericht en kom langs in onze winkel. We helpen je graag!