Fietsmeting

Wat en hoe wordt er gemeten en ingesteld?

Bij het kiezen van de juiste framemaat en het optimaal afstellen van uw fiets zijn er meer zaken van belang dan enkel uw lichaamsmaten. De berijder en diens fysieke gestel staan voorop en de juiste fietsinstelling is o.a. afhankelijk van:

  • - het gebruiksdoel van de fiets 
  • - de soepelheid van uw spieren en gewrichten 
  • - uw getraindheid 
  • - uw gewenste zithouding 
  • - uw natuurlijke houding in ontspannen toestand (kromming van de rug, e.d.) 
  • - eventuele persoonlijke ongemakken zoals blessures 

 

Omdat de afmetingen van uw romp, benen en armen onvoldoende input zijn voor het bepalen van de juiste zithouding en framemaat, raden wij u aan uw fiets door ons in te laten stellen, waarbij we aandacht schenken aan alle hierboven vermelde punten. Een juiste fietsinstelling verbetert de krachtoverdracht, vermindert lichamelijke klachten en verhoogt het comfort en uw fietsplezier!

In onze meethoek wordt uw persoonlijke afstellingsadvies bepaald. Voor custom-built fietsen van Santos, Koga en Van Nicholas, die op bestelling gefabriceerd worden, passen wij de afstelling eerst op onze pasfiets of op een testfiets toe, alvorens de custom-built fiets te bestellen. Hiermee kunt u diverse sturen en zadels uitproberen en indien gewenst de ingestelde zithouding bij laten stellen.

Framehoogte

De framehoogte van een fiets is NIET de belangrijkste maat van een fiets. Allereerst zijn de drie contactpunten tussen u en de fiets van belang voor de ergonomie en uw comfort. De framehoogte (meestal gemeten van het hart van de trapas tot het midden van de bovenbuis) was voorheen, toen er nog diamantframes waren met horizontale bovenbuis, een goede indicator voor de verdere framematen, maar dat is nu niet meer het geval. Tegenwoordig zijn schuin aflopende bovenbuizen eerder regel dan uitzondering en zijn de afmetingen van de bovenbuis en het balhoofd belangrijker dan de framehoogte. Bovendien heeft iedere fabrikant per model zijn eigen opvattingen over de hoogte-lengte verhouding van het frame. Wij kunnen u hierover verder informeren in de winkel.

Zitpositie

Ergonomie is voor iedere fietser verschillend. Vergelijk bijvoorbeeld de ergonomie van een stadsfiets gericht op comfort, een goed overzicht in het verkeer en snel op- en afstappen, met de ergonomie van een wielrenner die gericht is op snelheid, effectiviteit, hoge trapfrequentie en optimale krachtoverdracht, of die van een mountainbiker die waarde hecht aan een maximale controle over de fiets in het ruwe terrein, comfort en effectiviteit van de krachtoverbrenging.

Zadelhoogte

De zadelhoogte wordt altijd als eerste ingesteld. Gemeten wordt de zadelhoogte vanaf het hart van de trapas tot aan de bovenkant van het zadel (in het midden). We praten uitsluitend over de ZADELhoogte en niet over de FRAMEhoogte, omdat de lengte van de zitbuis niet bepalend is voor welke framemaat u nodig heeft.

Zadelterugstand

De juiste zadelpositie (zadelterugstand) is erg belangrijk voor een optimale krachtoverdracht op de crank tijdens het fietsen. Uw zitpositie en de stand van de heup moeten optimaal zijn voor de gehele trapbeweging. Een centimeter meer of minder kan een wereld van verschil maken.

Afstand tussen zadel en stuur

De afstand tussen zadel en stuur is afhankelijk van de lengte van uw bovenlichaam, de gekozen zitpositie, de vorm van uw rug, de soepelheid van uw spieren en gewrichten en de soort fiets. Deze afstand bepaalt veelal de lengte van uw frame en de bijbehorende framehoogte. Omdat er geen standaard systeem bestaat voor de hoogte-lengte verhouding van een frame is de lengte van het frame ALTIJD belangrijker dan de hoogte.

Stuurniveau

Het stuurniveau geeft het verschil aan tussen de stuurhoogte en de zadelhoogte. Er zijn echter veel mogelijkheden en finetuning gebeurt op gevoel op basis van uw input, rekening houdend met de soort fiets, uw leeftijd en de soepelheid van uw spieren en gewrichten. De lengte van de balhoofdbuis is zeer van belang bij de positionering van het stuur.

Zadelmeting

Het zadel is dé basis voor een gezonde zithouding. In het meerendeel van de gevallen is er ook een zadelmeting nodig, omdat veel fietsfabrikanten zadels monteren die zo veel mogelijk aansluiten bij 'de gemiddelde mens', maar niemand is gemiddeld. Standaard zadels passen vaak niet goed bij het individu en maken soms zelfs een goede afstelling van de fiets onmogelijk of sluiten niet meer goed aan bij het nieuwe afsteladvies. Lees hier meer over onze zadelmeting >>

Indien uw bestaande fiets niet helemaal lekker zit, kom dan langs voor een meting. Het uitvoeren van de meting en het afstellen van de fiets kost € 79,95 (exclusief eventueel te vervangen onderdelen, zoals b.v. het zadel, de handvatten, de stuurbocht en een stuurpen met een andere lengte). Bij aankoop van een nieuwe fiets is de meting en het afstellen van de fiets onderdeel van onze service en dus gewoon gratis.