Fietsmeting


Het is aan te raden om al vroeg in het aankoopproces een fietsmeting uit te voeren. Dit geeft ons de nodige richtlijnen om te bepalen welke fietsmodellen het beste bij jou passen. Hierbij houden we rekening met jouw fysieke eigenschappen, gebruiksdoelen, persoonlijke voorkeuren en de afmontagemogelijkheden van de verschillende fietsen. Een fietsmeting wordt gratis uitgevoerd bij aanschaf van een nieuwe fiets.

Om vooraf te kunnen ervaren hoe jouw toekomstige fiets gaat zitten, passen we de gewenste zithouding toe op de beschikbare testfietsen en voor custom-build fietsen die nog gebouwd moeten worden, gebruiken wij een multi-instelbare pasfiets. Dit kan je ook helpen bij het selecteren van het juiste stuur, handvatten en zadel.

Welke framemaat heb je nodig?

De framemaat wordt over het algemeen aangegeven aan de hand van de zitbuislengte of als S, M, L, XL. Omdat alle fabrikanten met verschillende frameverhoudingen werken, is de zitbuislengte een gegeven die men dient te negeren, want deze zegt namelijk helemaal niets over de pasvorm van de fiets. Zo kan het voorkomen dat je bij merk X een 54cm frame nodig hebt en bij merk Y een 57cm. En bij merk Z kan je soms op zowel een M als een L dezelfde zitpositie instellen. Logisch, hè? Nou, niet dus...

Het spreekt voor zich dat de ideale zithoudingen op een racefiets, mountainbike en trekkingfiets sterk van elkaar verschillen. Maar ook binnen één fietsconcept lopen de haalbare afstellingen flink uiteen. Hoe wij jouw fiets het beste kunnen afstellen, is sterk afhankelijk van je rijstijl, lichaamsverhoudingen, soepelheid van spieren en gewrichten, getrainheid en eventuele fysieke beperkingen.

Bij het bepalen van de juiste fiets en de goede zithouding moet de nadruk liggen op wat je nódig hebt en niet op wat de marketingmensen van de diverse fietsmerken of je fietsvrienden vertellen wat je zou moeten willen. Laat je alsjeblieft niet gek maken door verschillende maattabellen, online rekenmodules of algemene vuistregels! Luister liever gewoon goed naar je eigen lijf en laat het meten maar aan ons over.

Wil je optimaal presteren? Snel en veel kilometers vreten? Of gewoon ontspannen genieten? Vertel ons zo uitgebreid mogelijk over jouw manier van fietsen en meld eventuele fysieke ongemakken. Dan kunnen wij er zo goed als mogelijk voor zorgen dat je efficiënt en pijnloos kunt fietsen.

Setback, stack & reach

Met de fietsmeting bepalen we vier zaken:

  1. Zadelhoogte
  2. Setback (Hoe ver het zadel achter de trapas moet staan)
  3. Stack (Stuurhoogte. Prestatiegericht of comfortabel?)
  4. Reach (Horizontale afstand van de trapas naar het stuur)

Déze zaken bepalen hoe je daadwerkelijk op de fiets komt te zitten. Binnen de contactpunten-driehoek (pedalen, zadel, stuur) kunnen meerdere framematen en -vormen passen.

 

Wat wordt er gemeten?

Zorgvuldig werken met de stack & reach van bepaalde fietsen kan een miskoop voorkomen. Het helpt ons je naar de best passende fietsen te leiden. Wel zo fijn! Het kan echter ook gebeuren dat we je de fiets van je dromen af moeten raden, wanneer uit de fietsmeting blijkt dat de gewenste zithouding er niet op te realiseren is...

Met de volgende metingen bepalen we binnen welke marges wij de fiets af moeten stellen en welke framesoorten daar vervolgens het beste bij passen.

  1. Flexibiliteitsmeting (voor de stack & reach)
  2. Kniehoekmeting (voor de zadelhoogte en setback)
  3. Knie t.o.v. de pedaalas meting (voor de setback)
  4. Schouderhoekmeting (voor de stack & reach)

Wij werken volgens de theorie van de bekende professionele bikefitter Jan Glorie. Op de foto's hieronder zie je dat daar helemaal geen high-tech digitale meetsystemen met geavanceerd ogende computerprogramma's aan te pas hoeven te komen. De belangrijkste gereedschappen die wij bij onze fietsmeting gebruiken zijn onze jarenlange ervaring, onze geoefende ogen en gezond verstand.

 

Zadelmeting

Niets is zó bepalend voor de fietsbeleving als dat driehoekige steunvlak van een paar vierkante centimeter onder je billen; het zadel!

De stand en de breedte van de heup zijn mede bepalend voor de keuze van het zadel. Na het instellen van de juiste zithouding meten we met het zadelmeetsysteem van SQlab de afstand tussen jouw zitbotten. Vervolgens zoeken we met een flinke dosis gezond verstand en indien nodig meerdere proefritten naar het meest geschikte zadel.

Naast de standaard zadels die Koga, Idworx, Santos, Van Nicholas en Cannondale op hun fietsen gebruiken, putten wij uit de zadelcollecties van onder andere Brooks, SQlab en Fabric.

Dat het door ons gemonteerde zadel desondanks niet altijd direct een schot in de roos lijkt, is daarbij helemaal niet gek. In veel gevallen is de zadelpijn eenvoudig met een inbussleuteltje te verhelpen, maar als dat niet werkt, proberen we gewoon wat anders. Meestal geven wij het zadel een tijdje op proef mee (m.u.v. leren Brooks zadels) zodat je hem uitgebreid in de praktijk kunt uitproberen. Rijd tenminste vier toertochten, oplopend in afstand, om het zadel goed te kunnen beoordelen. Indien nodig kan je 'm daarna ruilen voor een ander model.

Zitgarantie

Meten is weten en weten dat het daardoor goed zit, is een hele geruststelling! Daarom verkopen wij iedere fiets met zitgarantie. Dit houdt in dat wij garanderen dat jouw nieuwe fiets de juiste maat heeft. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan regelen we alsnog de juiste maat!

Na aankoop moet je waarschijnlijk een tijdje aan de fiets wennen, dat is heel normaal. Mochten er dan nog pijnpunten en verbeterpunten naar boven komen, dan mag je altijd terugkomen om de zithouding door ons te laten optimaliseren. Als dat betekent dat er eventueel een ander stuur of zadel gemonteerd moet worden, dan is dat geen probleem!

Het omruilen van sturen, stuurpennen, zadelpennen en zadels doen wij meestal kosteloos. Kleine prijsverschillen doen wij niet moeilijk over. Tenzij er een nieuw exemplaar met een veel hogere kostprijs gekozen wordt. Dan rekenen wij slechts de meerprijs.

 

Uitzondering

Wanneer blijkt dat onze standaardmeting en ons assortiment sturen, handvatten en zadels onvoldoende oplossingen bieden, dan kan het noodzakelijk zijn dat we je doorverwijzen naar een specialist. Dit kan bijvoorbeeld om medische redenen zijn of door een duidelijke asymmetrische lichaamsbouw. Het is in die gevallen niet verstandig dat wij op de stoel van de bewegingswetenschapper, fysiotherapeut of chiropractor gaan zitten.

De specialist waarnaar wij je als eerste zullen doorverwijzen, is onze leermeester Jan Glorie. Ook na doorverwijzing blijven we garanderen dat je de juiste framemaat hebt en Jan Glorie weet op zijn beurt precies hoe je met een paar kleine aanpassingen een groot verschil kunt maken.

  • Selecteer het soort fiets
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Binnen X tijd zullen wij je een mail sturen met de bevestiging van de testrit.