Gratis fietsmeting bij aanschaf nieuwe fiets
Een fietsmeting maakt deel uit van het aankoopproces. De juiste zadelhoogte bepalen we door middel van een kniehoek meting, de zadelterugstand meten we in met het schietlood. Bij het instellen van de stuurpositie meten we de hoek van de arm ten opzichte van het bovenlichaam, en letten we op de hoek van de elleboog. De afstelling van de stuurstand is afhankelijk van uw voorkeur, lichaamsflexibiliteit en fietsdoel. Samen bepalen we de beste stand.
Om te kunnen ervaren hoe jouw toekomstige fiets gaat zitten, is het mogelijk om deze zithouding toe te passen op beschikbare testfietsen en voor custom-build fietsen die nog gebouwd moeten worden, gebruiken wij een multi-instelbare pasfiets. Dit kan je ook helpen bij het selecteren van het juiste stuur, handvatten en zadel.
Fietsmeting met zitgarantie
Meten is weten en weten dat het daardoor goed zit, is een hele geruststelling! Daarom verkopen wij iedere fiets met zitgarantie. Dit houdt in dat wij garanderen dat jouw nieuwe fiets de juiste maat heeft. En voldoende instelmogelijkheden heeft om dit te kunnen finetunen.
Na aankoop moet je waarschijnlijk een tijdje aan de fiets wennen, dat is heel normaal. Mochten er dan nog pijnpunten en verbeterpunten naar boven komen, dan mag je altijd terugkomen om de zithouding door ons te laten optimaliseren. Als dat betekent dat er eventueel een ander stuur of zadel gemonteerd moet worden, dan is dat geen probleem!
Het omruilen van sturen, stuurpennen, zadelpennen en zadels doen wij meestal kosteloos. Kleine prijsverschillen doen wij niet moeilijk over. Tenzij er een nieuw exemplaar met een veel hogere kostprijs gekozen wordt. Dan rekenen wij slechts de meerprijs.
Welke framemaat heb je nodig?
Vroeger was de lengte van de zitbuis bepalend voor de framemaat, maar dit zegt helemaal niets over de pasvorm van de fiets. Tegenwoordig wordt de framemaat over het algemeen aangegeven als S, M, L, XL. Omdat alle fabrikanten met verschillende frameverhoudingen werken, is de zitbuislengte een achterhaald gegeven die men dient te negeren. Het kan namelijk voorkomen dat je bij merk X een 54cm frame nodig hebt en bij merk Y een 57cm. En bij merk Z kan je soms op zowel een M als een L dezelfde zitpositie instellen. Logisch, hè? Nou, niet dus...
Het spreekt voor zich dat de ideale zithoudingen op een racefiets, mountainbike en trekkingfiets sterk van elkaar verschillen. Maar ook binnen één fietsconcept lopen de haalbare afstellingen flink uiteen. Hoe wij jouw fiets het beste kunnen afstellen, is sterk afhankelijk van je rijstijl, lichaamsverhoudingen, soepelheid van spieren en gewrichten, getrainheid en eventuele fysieke beperkingen.
Bij het bepalen van de juiste fiets en de goede zithouding moet de nadruk liggen op wat je nódig hebt en niet op wat de marketingmensen van de diverse fietsmerken of je fietsvrienden vertellen wat je zou moeten willen. Laat je alsjeblieft niet gek maken door verschillende maattabellen, online rekenmodules of algemene vuistregels! Luister liever gewoon goed naar je eigen lijf en laat het meten maar aan ons over.
Wil je optimaal presteren? Snel en veel kilometers vreten? Of gewoon ontspannen en comfortabel toeren en genieten? Vertel ons zo uitgebreid mogelijk over jouw manier van fietsen en meld eventuele fysieke ongemakken. Dan kunnen wij er zo goed als mogelijk voor zorgen dat je efficiënt en pijnloos kunt fietsen.
Setback, stack en reach
Met de fietsmeting bepalen we vier zaken:
- Zadelhoogte
- Setback (Hoe ver het zadel achter de trapas moet staan)
- Stack (Stuurhoogte. Prestatiegericht of comfortabel?)
- Reach (Horizontale afstand van de trapas naar het stuur)
Déze zaken bepalen hoe je daadwerkelijk op de fiets komt te zitten. Binnen de contactpunten-driehoek (pedalen, zadel, stuur) kunnen meerdere framematen en -vormen passen.
Wat wordt er gemeten?
Met de volgende metingen bepalen we binnen welke marges wij de fiets af moeten stellen en welke framesoorten daar het beste bij passen.
- Flexibiliteitsmeting (voor de stack & reach)
- Kniehoekmeting (voor de zadelhoogte en setback)
- Knie t.o.v. de pedaalas meting (voor de setback)
- Schouderhoekmeting (voor de stack & reach)
Wij werken volgens de theorie van de bekende professionele bikefitter Jan Glorie. Daar hoeven helemaal geen high-tech digitale meetsystemen met geavanceerde computerprogramma's voor aan te pas te komen. De belangrijkste gereedschappen die wij bij onze fietsmeting gebruiken zijn onze jarenlange ervaring, onze geoefende ogen en gezond verstand.
Fietsmeting vroeg uitvoeren om miskoop te voorkomen
Zorgvuldig werken met de stack & reach meting kan een miskoop voorkomen. Het helpt ons je naar de best passende fietsen te leiden. Het kan daarbij echter ook gebeuren dat we je de fiets van je dromen af moeten raden, wanneer uit de fietsmeting blijkt dat de gewenste zithouding er niet op te realiseren is...
Zadelmeting
Niets is zó bepalend voor de fietsbeleving als dat driehoekige steunvlak van een paar vierkante centimeter onder je billen; het zadel!
De stand en de breedte van de heup zijn mede bepalend voor de keuze van het zadel. Na het instellen van de juiste zithouding meten we met het zadelmeetsysteem de afstand tussen jouw zitbotten. Vervolgens zoeken we met een flinke dosis gezond verstand en indien nodig meerdere proefritten naar het meest geschikte zadel.
Naast de standaard zadels die onze merken op hun fietsen gebruiken, putten wij uit de zadelcollecties van onder andere Terry, Ergon en Brooks.
Dat het door ons gemonteerde zadel desondanks niet altijd direct een schot in de roos lijkt, is daarbij helemaal niet gek. In veel gevallen is de zadelpijn eenvoudig met een inbussleuteltje te verhelpen, maar als dat niet werkt, proberen we gewoon wat anders. Meestal geven wij het zadel een tijdje op proef mee (m.u.v. leren Brooks zadels) zodat je hem uitgebreid in de praktijk kunt uitproberen. Rijd tenminste vier toertochten, oplopend in afstand, om het zadel goed te kunnen beoordelen. Indien nodig kan je 'm daarna ruilen voor een ander model.
Uitzondering op de zitgarantie
Wanneer blijkt dat onze standaardmeting en ons assortiment sturen, handvatten en zadels onvoldoende oplossingen bieden, dan kan het noodzakelijk zijn dat we je doorverwijzen naar een specialist. Dit kan bijvoorbeeld om medische redenen zijn of door een duidelijke asymmetrische lichaamsbouw. Het is in die gevallen niet verstandig dat wij op de stoel van de bewegingswetenschapper, fysiotherapeut of chiropractor gaan zitten.
De specialist waarnaar wij je als eerste zullen doorverwijzen, is onze leermeester Jan Glorie. Ook na doorverwijzing blijven we garanderen dat je de juiste framemaat hebt en Jan Glorie weet op zijn beurt precies hoe je met een paar kleine aanpassingen een groot verschil kunt maken.