Idworx Grandone - Moderne interpretatie van de klassieke Randonneur

Grandone... Een mooie naam voor een gave fiets. Maar wat is die Idworx Grandone nu eigenlijk precies voor een fiets? Is het een Gravelracer? Een Fitnessfiets? Een Randonneur? Het antwoord: alle drie! De Grandone is een veelzijdige basis die je op meerdere manieren kunt aankleden en op verschillende soorten ondergrond kunt gebruiken; van asfaltwegen tot bospaden en gravelwegen.

De Idworx Grandone is leverbaar met Aluminium of Titanium frame en deze worden ieder aangeboden in twee uitvoeringen. De kale Gravelracer met racestuur heet heel logisch Grandone Gravel. De compleet aangeklede versie met spatborden, verlichting en een achterdrager heet Idworx Grandone Travel.

Idworx Grandone

In de basis is de Grandone een moderne doorontwikkeling van de klassieke Randonneur, maar je kunt 'm ook een beetje zien als een kruising tussen een mountainbike en een cyclocrosser. De geometrie van het frame lijkt op die van de Idworx mountainbikes, de 50mm Schwalbe G-One gravelbanden houden het midden tussen cyclocross- en MTB-banden en hij heeft een gebogen racestuur met rem-schakel-grepen van een racefiets/cyclocrosser.

Dankzij de relatief korte bovenbuis en het hoge balhoofd is de zithouding niet extreem sportief. De zithouding, het racestuur met meerdere handposities en de brede banden bieden lekker veel comfort zodat je makkelijk de hele dag in het zadel kunt blijven zitten.

Idworx Grandone frame

Aluminium of Titanium frame?

Het compleet nieuw ontwikkelde triple-butted aluminium frame is licht van gewicht en dankzij een doordachte constructie ook relatief stijf. Ook deze Idworx slaagt voor alle strenge testen die er in Duitsland uitgevoerd worden. Standaard wordt ie geleverd in Glossy Black, maar tegen meerprijs is vrijwel iedere RAL kleur mogelijk!

Daarnaast is de Grandone er ook in een exclusieve Titanium uitvoering! Ten opzichte van aluminium is titanium sterker, slagvaster, corrosiebestendiger en dus duurzamer. Lak is niet nodig en krasjes polijst je eenvoudig weg met een stukje staalwol.

Alle kabels lopen buitenlangs om het frame niet onnodig met gaten te verzwakken. De nieuwe uitvaleinden en de extra stijve steekassen zorgen voor een perfecte symbiose van een extreem stijve schijfrembevestiging, een perfekte zijstandaardmontage en een optimaal geplaatste achterdrager.

De Grandone beschikt vanzelfsprekend over een stuurhoekbegrenzer die het frame, de kabels en koplamp beschermt tegen schade als gevolg van een valpartij. Handig: er zijn drie bidonhouderbevestigingspunten aangebracht.

Derailleurversnellingen

Een Idworx met derailleurversnellingen... Dat is weer even wennen!

Na jaren lang uitsluitend fietsen met interne versnellingen van Rohloff en Pinion gemaakt te hebben, waagt Idworx zich toch weer aan de derailleurs. Waarom? Vooral omdat het gewicht van de Grandone hiermee lekker laag kan blijven. En er kan eenvoudig een racestuur met de supergoed schakelende Shimano GRX 810 rem-schakel-grepen gemonteerd worden, wat bij Rohloff en Pinion niet kan.

Alle Grandone-varianten zijn voorzien van een Shimano GRX 810 2x11 transmissie met bijpassend crankstel en DT Swiss 350 naven.

Shimano 4-zuiger schijfremmen

Velgremmen zijn uit.

Schijfremmen zijn in.

Idworx combineert de Shimano GRX racegrepen bewust niet met de bijbehorende Ultegra race-schijfremmen. Die zijn goed genoeg voor racefietsen, maar omdat een Grandone veel zwaarder belast gaat worden dan de gemiddelde racefiets, kiest Idworx hier voor de fantastische Deore 4-zuiger mountainbike-schijfremmen met extra grote 180mm schijven.

De Idworx Grandone is ideaal voor Bikepacking

Het is je misschien al opgevallen dat bij veel Travel-modellen van Idworx de lowriders voor tassen aan de voorvork niet (meer) tot de standaarduitrusting behoren. Dat is wel opmerkelijk voor een trekkingfiets-specialist. De lowriders staan wel in de optielijst, maar ze worden tegenwoordig minder vaak aangevinkt. Dat is omdat steeds meer vakantiefietsers beseffen dat de laag aan de voorvork hangende tassen een nadelige invloed hebben op de wendbaarheid, aerodynamica en balans van de fiets.

Steeds meer fietsreizigers ontdekken het betere alternatief voor voortassen. De zogeheten bikepacking-tassen: een tas ín de framedriehoek en een grote waterdichte roltas aan het stuur. Combineer dit met een grote zadeltas en eventueel een bovenbuistasje en je kunt precies een lichtgewicht éénpersoons kampeeruitrusting meenemen. Zo wordt al het gewicht mooi strak tegen het frame geconcentreerd, wat goed is voor de balans, levendigheid en de aerodynamica.

De Gravel-uitvoering van de Grandone is een pure bikepacking-fiets voor de minimalisten. Wie voor langere tijd op reis gaat en dus meer spullen mee wilt nemen, kiest de Grandone Travel, met een Tubus bagagedrager voor twee conventionele achtertassen. Verder is de Travel voorzien van de superieure verlichting met stekkerloze naafdynamo van SON, SKS spatborden en een standaard. Heb je dit allemaal niet nodig, omdat je bijvoorbeeld het gewicht wilt beperken, dan kan je natuurlijk ook gewoon een bagagedrager op de Grandone Gravel bestellen.

Idworx-Grandone-bikepacking

IDWORX GRANDONE MODELLEN

Idworx Grandone
Travel

 • Aangeklede Trekking Randonneur met racestuur.
 • Inclusief: bagagedrager, spatborden, verlichting en standaard.
 • Aluminium voorvork.

Idworx Grandone
Gravel

 • Kale Gravelracer met racestuur.
 • Inclusief: niets.
 • Vaste carbon voorvork.

Idworx Grandone Ti
Travel

 • Aangeklede Titanium Trekking Randonneur met racestuur.
 • Inclusief: bagagedrager, spatborden, verlichting en standaard.
 • Aluminium voorvork.

Idworx Grandone Ti
Gravel

 • Kale Titanium Gravelracer met racestuur.
 • Inclusief: niets.
 • Vaste carbon voorvork.

 

De Idworx Grandone is E-bike ready

Als je eenmaal gehecht bent aan je Grandone, dan wil je 'm nooit meer weg doen! Geen nood, met de optionele Alber Neodrives achterwielmotor kan je de Idworx Grandone af-fabriek als E-bike bestellen. Als je nu nog niet aan een E-bike toe bent, maar dit over een paar jaar wel verwacht te zijn, dan kan je jouw Grandone altijd alsnog door ons van de Alber Neodrives module laten voorzien.

 

Idworx Grandone testen?

We kunnen nog véél meer over de veelzijdige Idworx Grandone vertellen, maar je bent vast vooral benieuwd naar hoe zo'n sportieve allroad Idworx rijdt. Geen probleem! Kom maar gezellig langs en test 'm zelf!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.