De Idworx oPinion eT is een topklasse E-trekkingfiets met Pinion en schijfremmen.

De Idworx oPinion eT is in feite een oPinion, maar dan standaard met een Neodrives Z20 achterwielmotor en een geintegreerde V10 accu met een capaciteit van 720Wh in de onderbuis. Dit is de eerste dedicated Idworx E-bike die zoals gewoonlijk ontwikkeld en gebouwd is met dezelfde perfectie als bij onze fietsen zonder elektrische ondersteuning. Door de integratie van accu en kabels is het systeem beter beschermd en heeft deze fiets een cleane moderne look.

We zouden hier graag tot in detail uitleggen waarom de Idworx oPinion zo goed is (de verschillen ten opzichte van 'gewone' merken zitten in talloze details), maar dan zou deze pagina tientallen A4-tjes lang worden. Dat zullen we je maar besparen...

We lichten hieronder de belangrijkste eigenschappen toe.

Idworx oPinion frame

Stabiel trekking frame met geintegreerde accu

Maximale stijfheid voor een stabiel en veilig rijgedrag onder last van zware bepakking en in snelle afdalingen. Het aluminium frame is op meerdere plaatsen verstevigd om de extra krachten die opgewekt worden door de schijfremmen te kunnen verwerken.

Het frame van de oPinion eT is met dezelfde stijfheidswaarden gebouwd als die van de oPinion. De onderbuis is voorzien van een laadpoort en een uitneembare accu.

De kabels lopen allemaal mooie door het frame zodat deze beschermd zijn en zorgen voor een moderne en cleane look. De kabelloop is goed uitgedokterd zodat geen enkele kabel slijtplekken in de lak kan maken.

De damesversie heeft een hoge instap, wat absoluut een vereiste is als je veilig met veel bagage wilt kunnen rijden.

Pinion C1.12 & P1.18 versnellingen

Zowel de aluminium als de titanium oPinions worden standaard geleverd met de C1.12 versnellingsbak met 12 versnellingen, een bereik van 600% en stappen tussen de verzetten van 17,7%.

De P1.18-bak met een groter bereik van 636% en kleinere tussenstapjes van 11,5% is optioneel.

Pinion C1.12
Idworx tandriem Pinion

Ketting of tandriem

We hebben een paar jaar mogen genieten van een pittige discussie met Gerrit Gaastra en andere kopstukken uit de trekkingfiets-branche over de relatief nieuwe tandriem tegenover Idworx' eigen extra gehard stalen tandwielen met KMC ketting. Carbon Drive versus Ferro Drive!

Gerrit was en is nog steeds pro-Ferro Drive, met of zonder kettingkast. Wij hebben al vanaf het begin ervaring met de tandriem en we zijn grote liefhebbers van de Carbon Drive. Inmiddels heeft de tandriem zich ruimschoots bewezen en zijn de gemoederen bedaard. Je kunt nu rustig voor jezelf bepalen welke transmissie het beste bij jou past, want inmiddels zijn beide systemen gewoon af-fabriek op alle modellen van Idworx te verkrijgen.

Verstelbare achterpadden

Bij Idworx-modellen met Rohloff zet je de ketting of tandriem op spanning met een excentrische trapas, maar bij de oPinion kan dit niet, omdat de Pinion-bak vast zit. Daarom zijn er bij alle Pinion-modellen verstelbare achterpadden toegepast.

Om ervoor te zorgen dat de uitlijning van de tandwielen en ketting/riem altijd correct blijft, heeft Idworx een extra stijve steekas toegepast, zodat beide padden altijd tegelijk naar voor en achter bewegen. Je verstelt het geheel met slechts één inbusbout aan de rechter kant. De linker pad hoeft niet apart afgesteld te worden, want die beweegt met het wiel mee, evenals de schijfrem.

Idworx oPinion verstelbare achterpadden
Idworx oPinion Hope schijfrem

Schijfremmen

Het heeft lang geduurd tot de schijfrem in de trekking-scene geaccepteerd raakte, want de voorkeur lag heel lang bij low-tech velgremmen die onderweg eventueel zelf te repareren of te vervangen zijn. Schijfremmen werden in de loop der jaren echter steeds betrouwbaarder en de nadelen begonnen steeds minder op te wegen tegen de voordelen. Toen zelfs Gerrit Gaastra besloot ze op de All Rohler en later op de oPinion-modellen toe te passen, werd de schijfrem heel snel gemeengoed op trekkingfietsen.

De oPinion wordt standaard geleverd met Shimano Deore XT Trekking schijfremmen. De speciale heavy-duty Big Disc remmen, welke de remgrepen en remklauwen van het beproefde Hope V2 remsysteem combineert met Idworx' eigen 203 mm grote en 3 mm dikke remschijven, zijn optioneel.

De oPinion eT is een echte E-bike!

Dat Pinion een erg fijn en duurzaam systeem is, staat inmiddels buiten kijf. Maar het grootste voordeel is misschien wel het feit dat de Pinion een harmonieuze combinatie vormt met het Neodrives systeem van Alber. Dit systeem bestaat uit een achterwielmotor, een V10 accu met een capaciteit van 720 Wh in de onderbuis, een computer midden op het stuur en bedieningsknoppen bij het handvat. De accu kan in de fiets opgeladen worden via de externe laadaansluiting of uit de fiets door accu via de onderzijde uit te nemen. De combinatie van de Pinion versnellingsbak (C1.6 of de optionele C1.12) met de Neodrives Z20 achterwielmotor zorgt voor een stille en slijtage arme aandrijving. Lees meer over de Neodrives Z20 .

Alber Neodrives

Topkwaliteit onderdelen

Idworx heeft de oPinion afgemonteerd met de beste onderdelen die er verkrijgbaar zijn. Zo maakt Idworx gebruik van de superieure SON verlichting, Tubus bagagedragers, de beste RVS lagers, Schwalbe banden en ga zo maar door.

Er zijn echter ook veel standaard onderdelen uit de industrie die niet aan de strenge eisen van Idworx voldoen. In dat geval laat Gaastra de meest cruciale onderdelen volgens de hoge Idworx-standaard nieuw ontwikkelen en exclusief voor Idworx fabriceren, zoals bijvoorbeeld de gehard stalen voor- en achtertandwielen, de speciale Rigida Darim velgen, de kabelboom en de stuuruitslag-begrenzer.

De keus voor het beste van het beste is dus al door Gerrit Gaastra voor je gemaakt. Toch zagen ze bij Idworx nog ruimte voor een aantal opties, zoals extra lichte en sterke carbon velgen, comfort verhogende zadelpennen, een kettingkast en een aantal lakkleuren. Bekijk de configuratiepagina op de site van Idworx maar eens.

Verder is jouw toekomstige oPinion met ons assortiment sturen, handvatten, zadels, banden en pedalen in samenwerking met ons te personaliseren.

Klik hier voor de actuele opties en prijzen van de IDWORX OPINION ET

Frametype MAN

Fiets testenIdworx oPinion eT testen?

We kunnen nog véél meer over de Idworx oPinion eT vertellen, maar je bent vast vooral benieuwd naar hoe lekker zo'n topklasse elektrische Idworx trekkingfiets met Pinion versnellingen rijdt en hoe deze zich verhoudt tot de concurrentie. Geen probleem! Kom gezellig langs en doe zelf een vergelijkende test met onze demo's!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.