Idworx Rock oPinion - degelijke hardtail MTB met duurzame Pinion versnellingen.

De Idworx Rock oPinion is een directe afgeleide van de Rockn Rohler met Rohloff. Beide modellen zijn ontwikkeld voor lekker veel off-road kilometers, in de meest smerige omstandigheden en met een minimum aan onderhoud. De Idworx Rock oPinion en de Rockn Rohler behoren tot de meest duurzame en onderhoudsvriendelijke mountainbikes ter wereld.

Ben je a-technisch of heb je geen zin of tijd om na iedere moddertocht onderhoud te moeten plegen? Wil je gewoon lekker fietsen en verder zo min mogelijk gedoe? Dan is de Rock oPinion echt iets voor jou. Zowel beginnende recreanten als doorgewinterde marathonrijders zullen de allround rijkwaliteiten, de duurzaamheid en de onderhoudsarme transmissie van de Rock oPinion enorm waarderen.

Idworx Rock oPinion

Evenals bij de RocknRohler, bestaan er van de Rock oPinion drie uitvoeringen: de Pure, Power en Rough. Allemaal op basis van hetzelfde frame met een Pinion C1.12 versnellingsbak, maar met verschillende karakters en prijzen door variaties in de remsystemen, de wielen en banden, verende voorvorken en diverse kleinere onderdelen.

Idworx Rock oPinion aluminium frame

Stijf aluminium frame

Bij Idworx vinden ze de zogeheten flex-frames onzin. Voor een goede wegligging en voorspelbaar stuurgedrag moet een frame zo stijf mogelijk zijn, net als bij auto's en motorfietsen. De mate van comfort, de grip en de wegligging behoor je met de bandenspanning en de voorvork-instellingen te regelen.

Idworx gaat ook niet mee met de trend van het zoveel mogelijk integreren van de rem- en versnellingskabels, want dat dient geen praktisch doel. Het heeft slechts een esthetische functie. Alle kabels lopen bewust buitenlangs, om het frame niet onnodig met kabelgaten te verzwakken.

De standaard lakkleur is bij alle uitvoeringen zwart. Groen, wit en oranje zijn optionele kleuren met meerprijzen.

Pinion C1.12 versnellingen

Alle varianten van de Rock oPinion worden standaard geleverd met de Pinion C1.12 versnellingsbak.

Kort samengevat:

 • 12 interne versnellingen.
 • Een bereik van 600%.
 • Stappen tussen de verzetten van 17,7%.
 • Zeer duurzaam.
 • Zeer onderhoudsarm: slechts 1x per jaar olie verversen.
 • Ongevoelig voor water, zand en modder.
 • Compatibel met tandriem.
 • Geen takken meer in je derailleur!
 • Nooit meer versnellingen afstellen.

De 18-speed Pinion P1.18 met een bereik van 636% en kleinere tussenstappen is optioneel te bestellen.

Idworx Rock oPinion tandriem

Belt Drive ready

We hebben een paar jaar mogen genieten van een pittige discussie met Gerrit Gaastra en andere kopstukken uit de trekkingfiets-branche over de relatief nieuwe tandriem tegenover Idworx' eigen extra gehard stalen tandwielen met KMC ketting. Carbon Drive versus Ferro Drive!

Gerrit was en is nog steeds pro-Ferro Drive en zijn eigen gehard stalen tandwielen met KMC ketting zijn extreem duurzaam. Toch zijn wij ook grote liefhebbers van de Carbon Drive, vanwege het gebruiksgemak. Een tandriem heeft geen smering nodig en kan niet roesten.

Je kunt nu rustig voor jezelf bepalen welke transmissie het beste bij jou past, want inmiddels zijn de frames van alle Idworx-modellen Belt-ready gemaakt. De Gates CDX Carbon Drive is zelfs af-fabriek op de Rock oPinion te bestellen.

IDWORX ROCK OPINION MODELLEN

Idworx Rock oPinion Pure

De Rock oPinion Pure betekent heel veel fietsplezier met een zeer goede prijs-prestatieverhouding. De Pure is standaard uitgerust met een Suntour Axon 100mm verende voorvork, Shimano Deore schijfremmen met 180mm remschijven, Alex Volar 2.5 velgen, Schwalbe Rocket Ron 2,25" banden en een aluminium zadelpen en stuur.

Gewicht: ca. 13,3 kg.

Idworx Rock oPionion Pure Spec

Idworx Rock oPinion Power

De Rock oPinion Power is helemaal geoptimaliseerd voor het snellere cross-country werk. De Power is standaard uitgerust met de Rock Shox RS1 carbon upside-down voorvork, Shimano XTR ICE-Tech schijfremmen met 180mm grote schijven, Idworx-Rigida DaRim velgen, Schwalbe Racing Ralph / Racing Ray 2,25" bandencombinatie, een Syntace Duraflite carbon stuur. Met de optionele idworx DaRim LaW carbon velgen kan je rij-eigenschappen nog verder verbeteren.

Gewicht: ca. 12,7 kg.

Idworx Rock oPionion Power Spec

Idworx Rock oPinion Rough

Wat bij motorfietsen al meer dan 100 jaar heel normaal is, doet Idworx nu ook bij mountainbikes; twee wielmaten in één fiets! Een extra breed 27,5” Plus achterwiel en een groter 29” voorwiel. Het brede 27,5” Plus achterwiel (65 x 584mm) zorgt voor een maximum aan tractie en comfort, terwijl het 29" voorwiel zorgt voor een nauwkeurig stuurgedrag (de verende voorvork realiseert hier het meeste comfort). De Rock oPinion Rough is standaard uitgerust met een Rock Shox Reba 100mm voorvork, Shimano XT schijfremmen met 180mm grote schijven, idworx DaRim velgen, Schwalbe Fat Albert 2.35" en Rocket Ron 2.6" banden en een aluminium stuur en zadelpen.

Gewicht: ca. 13,7 kg.

Idworx Rock oPionion Rough Spec

IDWORX ROCK OPINION OPTIES

Idworx oPinion Hope schijfrem

Idworx-Hope Big Disc Schijfremmen

De speciale heavy-duty Big Disc remmen combineren de remgrepen en remklauwen van het beproefde Hope V2 remsysteem met Idworx' eigen 203 mm grote en 3 mm dikke remschijven. Deze remmen presteren super en de dikke schijven kunnen tegen een stootje.

Gates CDX Beltdrive

We kunnen héél veel vertellen over het tandriemsysteem van Gates, want wij hebben er goede ervaringen mee, maar we zullen ons nu nog maar even inhouden.

Kort samengevat komt het hierop neer:

 • Nooit meer smering nodig!
 • Roest niet.
 • Een paar keer vergeten schoon te spuiten kan geen kwaad.
 • Blijft altijd soepel draaien, ook met veel stof en modder.
 • Lange levensduur.
 • Niet repareerbaar, na breuk door een reserveriem te vervangen.
Gates-CenterTrack-tandriem
Idworx carbon voorvork

DD Rigid GoMax vaste carbon voorvork

Vaste carbon voorvork voor puristen of rijders die de onderhoudskosten en eventueel het gewicht tot een minimum willen beperken. Je bespaart hiermee ca. 1 kg. op het totaalgewicht van de fiets.

Let op: niet compatibel met het Idworx-Hope Big Disc remsysteem.

Rock Shox Reverb vario-zadelpen

Vrijwel elke rijder, zelfs degenen die heel technisch zijn op de fiets, profiteren bij steile afdalingen van een lagere zadelhoogte. Maar wie heeft er nu zin om voor elke afdaling handmatig de zadelhoogte te veranderen?

Met de Rock Shox vario-zadelpen pas je de zadelhoogte eenvoudig met een hendeltje vanaf het stuur aan. Het zadel zakt door het gewicht van de rijder traploos naar een lagere stand. Door de hendel wederom te bedienen, zonder het gewicht van de rijder op het zadel, verplaatst het zadel zich weer naar de oorspronkelijke stand.

Het meergewicht van de Rock Shox vario-zadelpen is ongeveer 250 gram.

rockshox-reverb-vario-zadelpen

Idworx-DaRim-LAW-carbon-velg

DaRim LaW Carbon velgen

Vermoedelijk de zinvolste optie om het rijgedrag van jouw Idworx Rock oPinion nog meer te verbeteren. De DaRim LaW velgen zijn extra brede, haakloze carbon velgen. Ze zijn alleen geschikt voor tubeless banden en worden dus geleverd met een tubeless-kit.

De grotere binnenbreedte van de velg verbetert de ondersteuning van brede banden. Je kunt daardoor de bandendruk nog meer verlagen om de tractie en het rijcomfort te vergroten. De fiets verliest daarbij niets van zijn nauwkeurige stuurgedrag, omdat de vorm van de band door de bredere velg beter gestabiliseerd wordt. Op een ondergrond met grote oneffenheden zorgt de velg zelfs voor minder rolweerstand.

Door de tubeless banden wordt, ondanks de lagere bandendruk, het risico op een lekke band kleiner en de haakloze velgranden zijn stabieler dan bij welke aluminium velg dan ook.

In vergelijking met de voor Idworx seriematig gemonteerde aluminium velgen, besparen de DaRim Law velgen tot 40 gram per velg en verbeteren ze zowel de stijfheid als de stabiliteit van de wielen. De spaakgaten zijn wat betreft grootte en plaatsing geoptimaliseerd en zorgen samen met de sterke velg voor extra veiligheid en een lange levensduur.

Fiets testenIdworx Rock oPinion testen?

We raken niet snel uitgepraat over de fantastische Idworx mountainbikes, maar nu ben je vast vooral benieuwd naar hoe zo'n robuuste Idworx Rock oPinion met Pinion C1.12 versnellingsbak rijdt. Als je er aan toe bent om je te laten verleiden door deze heerlijke Idworx mountainbike, dan ben je van harte welkom om hem eens stevig te komen testen in de bossen achter onze winkel.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.