Santos SCC03 Rohloff-Beltdrive

De SCC03 mountainbike van Santos heeft in slechts een paar jaar tijd een iconische status bereikt. Met deze fiets is de onderhoudsvriendelijke Gates Beltdrive, gekoppeld aan de duurzame Rohloff-naaf, voorgoed doorgebroken in de MTB-wereld.

De uitgebreide ontwikkelperiode en de vele intensieve testen werden in 2010 beloond, toen de lezers van FIETS, het grootste fietsblad van Nederland, de SCC03 verkozen tot "Mountainbike van het jaar 2010".

De ultieme test en bewijs van kunnen was de deelname aan de Australische Crocodile Trophy; een meerdaagse monster-marathon door de Australische Outback met veel zand, stof, water en modder. Het resultaat: maar liefst zeven etappe-overwinningen en de glorieuze eindzege. Waar velen vastliepen, misschakelden of pech kregen, daar hadden de Santos-rijders geen last van mechanische gebreken en trapten ze overal probleemloos doorheen.

Gebouwd op duurzaamheid en betrouwbaarheid

De SCC03 is primair ontworpen op betrouwbaarheid en duurzaamheid. Doordonderen waar anderen jammerlijk falen en beteuterd naar hun beschadigde aandrijflijn staan te kijken. De Rohloff-naaf en de Beltdrive van Gates zorgen ervoor dat je met de Santos SCC03 onder alle omstandigheden door kan blijven fietsen. Zand, water, modder, stof, leem en sneeuw, het deert de SCC03 allemaal niets!  


Lekker roffelen met Rohloff

De Rohloff-naaf heeft 14 interne versnellingen en is op een vergelijkbare manier geconstrueerd als een automatische versnellingsbak van een auto. De Rohloff-naaf werd ontwikkeld op betrouwbaarheid en maximale duurzaamheid bij een minimum aan onderhoud. Ook handig: hij schakelt ook als je de pedalen stil houdt of achteruit trapt.

Lees hier alles over Rohloff >>Tot de tanden toe gewapend met de Gates Carbon Beltdrive

De Beltdrive is de grootste innovatie aan de fiets van de afgelopen decennia. Als je van fietsen houdt, maar niet van onderhoud, dan is de Beltdrive wat voor jou. De vette ketting wordt vervangen door een schone, lichtlopende en supersterke carbon tandriem die nauwelijks onderhoud nodig heeft.

Lees hier alles over de Gates Carbon Beltdrive >>

Hoe smeriger de omstandigheden, hoe beter de Santos met Beltdrive tot zijn recht komt. Thuisgekomen hoef je de fiets alleen maar even af te spuiten en dan kan je zelf lekker onder de douche springen. Maar als je dat een keer vergeet of er geen zin in hebt, dan is dat ook niet zo erg. 

 

Magura Firmtech hydraulische remmen

De Santos SCC03 is uitgerust met de onderhoudsvriendelijke Magura remmen met Firmtech techniek. In tegenstelling tot schijfremmen hebben deze hydraulische velgremmen weinig last van modder.  Ze lopen niet aan door een paar zandkorreltjes. Ze zijn mooi minimalistisch van design, lekker lichtgewicht en remmen als de beste.

Remblokken vervangen doe je letterlijk in een handomdraai. Zonder gereedschap! De remcilinders zijn met een scharnier aan het frame en de voorvork bevestigd. Je draait de remcilinders eenvoudig naar buiten en klikt de remblokken er heel makkelijk in en uit. Afstellen is niet nodig, want ze zijn in de fabriek al perfect gepositioneerd. Als je zelf niet technisch bent, dan kan je er niets aan verprutsen. De remblokjes iets strakker stellen kan gewoon tijdens het rijden middels een draaiknop aan de remhendel. 


Licht en sterk aluminium frame

De Santos SCC03 heeft een frame van lichtgewicht triple-butted 7005 aluminium met mooi glad afgewerkte lasnaden. Het frame is erg stijf, met een lekker strak en trefzeker stuurgedrag als resultaat. De uitgekiende geometrie geeft de fiets een betrouwbaar en stabiel rijgedrag met meer dan voldoende wendbaarheid. De Santos SCC03 wordt door veel wedstrijdrijders om zijn uitgebalanceerde geometrie geprezen.

 

De SCC03's van de Bongers Bende

Na het lezen van bovenstaande eigenschappen is het natuurlijk niet meer dan logisch dat wij, "De Bongers Bende", zelf ook met veel plezier met deze Santossen fietsen. We rijden er het hele jaar mee door, in wisselende omstandigheden, en de Santos SCC03 heeft bewezen een fiets voor zeer frequent gebruik te zijn. En omdat we zelf vaak te weinig tijd hebben om de fietsen te onderhouden (fietsen van klanten gaan natuurlijk voor), is de SCC03 met Rohloff en Beltdrive ook voor onszelf een uitkomst!

Omdat we zelf ook wel benieuwd waren hoe de aandrijflijn zich zou houden, hebben wij onze eigen fietsen met opzet een heel seizoen niet schoon gemaakt en na iedere rit met modder en al in de winkel gezet. De modder droogde op en kon zo weer van de Beltdrive af geschud worden. Gewoon opstappen en gaan! Het bleek geen enkel probleem. Mooi he?! 

 

Custom-build programma

Santos fietsen zijn allemaal custom-built. Dat betekent dat je je fiets aan de hand van een uitgebreide optielijst zelf kunt samenstellen. De SCC03 is verkrijgbaar met conventionele derailleursystemen en met Rohloff in combinatie met een ketting of de veelgeprezen Beltdrive. Magura Firmtech remmen en de super werkende Magura Menja luchtgeveerde voorvork zijn altijd standaard.

Je bepaalt welke banden, zadel, stuur, zadelpen en handvatten je wilt en verder kan je voor de meest duurzame onderdelen kiezen zoals: Chris King lagers, velgen met keramische coating en American Classic naven met industrielagers. De Rohloff-naven zijn verkrijgbaar in zilver, rood, zwart, groen, blauw en oranje. Tot slot kies je je favoriete combinatie van 1 van de 26 lakkleuren, verschillende lettertypes en meerdere stickerpatronen. Zo maak je jouw persoonlijke Santos echt helemaal uniek.

 

Rohloff-clinics


Wij zijn zo enthousiast over de Beltdrive van Gates in combinatie met de Rohloff versnellingsnaaf dat we iedereen uitnodigen om het zelf eens te komen proberen. Hiervoor hebben we een speciale Rohloff-Beltdrive clinic in het leven geroepen. Klik hier voor meer informatie.