De Santos Adventure Lite - de meest duurzame en onderhoudsarme mountainbike die er bestaat.

Lekker crossen door de modder, sneeuw of zand is heerlijk, maar om vervolgens na iedere intensieve rit evenzoveel tijd kwijt te zijn aan onderhoud is minder fijn... Met de Santos Adventure Lite hoeft dat nauwelijks meer!

Santos heeft de Adventure Lite lekker robuust gemaakt. Een onderhoudsarme aandrijflijn en probleemloze componenten zijn bij Santos altijd een voorwaarde. De versies met Rohloff en Pinion en tandriem zijn bijna niet kapot te rijden. Hiermee kan je gerust het hele jaar door de modder baggeren en stof happen zonder dat je om de haverklap je aandrijving moet vernieuwen. Hoe smerig de omstandigheden ook zijn, de Adventure Lite blijft altijd gáán.

Maar misschien wil je nog wat meer dan alleen door het bos of de duinen crossen. Op een off-road fietsvakantie bijvoorbeeld. Ook daar kan je je Adventure Lite perfect voor gebruiken. ’s Winters het bos in om een toertocht te rijden, ’s zomers met diezelfde fiets en een tentje of hangmat een avontuurlijke reis maken. Zonder gedoe, dat spreekt. Met de Santos Adventure Lite kan dat gewoon.

De robuuste bouw en de uitgebreide opbouwmogelijkheden van de Adventure Lite maken ‘m zeer geschikt als trekkingfiets. Met een bagagedrager, de Santos Alleshouders voor grote waterflessen en eventueel een vaste stalen vork maak je er een beest van een Adventure Bike van. In de winter lekker mountainbiken en in de zomer ermee op fietsvakantie, eventueel met snelle asfaltbandjes. Of… brede strandbanden erop (2.35/60mm banden passen makkelijk) en je rijdt met de Adventure Lite in BeachRacer-spec zo het strand op. Je hebt helemaal geen twee of drie verschillende fietsen meer nodig!
Santos 4.29 frame

Oersterk aluminium frame

Lekker stijf. Want dat moet.

Oerdegelijk. Wel zo fijn.

Glad afgewerkt. Dat is gewoon mooi.

Het frame van de Santos Adventure Lite is gemaakt van triple-butted, triple-hardened, oversized, smooth-welded, linksdraaiend, anti-oxidant-rijk, lactose- en glutenvrij, 7005 aluminium. Afijn, gewoon een goed frame dus.

De geometrie met lange achterbrug geeft vertrouwen en stabiliteit. Het stijve frame garandeert dat de fiets op single-tracks en snelle afdalingen geen krimp geeft, ook niet met bepakking.

Rohloff of Pinion

Kies maar:

Een Rohloff-naaf in het achterwiel?

 • 14 interne versnellingen
 • Bereik van 526 %
 • Tussenstapjes van 13,6 %
 • Iedere 5.000 km of 1x per jaar olie verversen.
 • Te combineren met de Gates CDX tandriem.
 • Riem of ketting spannen met een excentrische trapas.

Lees meer over de versnellingsnaaf van Rohloff >>

Of een versnellingsbak van Pinion in het bracket?

 • 18 interne versnellingen
 • Bereik van 636 %
 • Tussenstapjes van 11,5 %
 • Iedere 10.000 km of 1x per jaar olie verversen.
 • Te combineren met de Gates CDX tandriem.
 • Riem of ketting spannen met een speciaal spanwieltje.

Lees meer over de Pinion transmissie >>

We kunnen geen winnaar aanwijzen, want ze hebben allebei hun eigen unieke voordelen. Je moet beide systemen gewoon zelf ervaren tijdens een paar proefritten in onze mooie bosrijke omgeving.

Santos 4.29 Rohloff of Pinion
Santos 4.29 schijfrem

Velgremmen of schijfremmen

Als je kiest voor de hufter-proof hydraulische Magura Firmtech velgremmen, dan heb je met de Adventure Lite de meest onderhoudsarme mountainbike ter wereld. Dit is namelijk de enige 29er mountainbike in de wereld die met deze remmen gemaakt wordt, maar weet wel dat er voor velgremmen geen verende voorvorken meer bestaan!

Voor wie véél en vooral hárd willen afdalen, is de Adventure Lite ook gewoon leverbaar met schijfremmen. Die hebben meer remkracht met een stevigere bite dan de Magura velgremmen, maar zijn wel wat onderhoudsgevoeliger. Alle 29er verende voorvorken zijn altijd geschikt voor schijfremmen.

Gates CDX tandriem

Een Santos met een tandriem-transmissie van Gates is schoon, stil en bijzonder duurzaam. De tandriem hoeft niet gesmeerd te worden, roest niet en loopt altijd soepel, ook in de vette modder. Gewoon heel veel fietsen en lekker weinig onderhoud plegen. Heerlijk!

Santos maakt gebruik van de CDX:EXP tandwielen. Deze zijn duurzamer dan de gewone CDX tandwielen. Een CDX tandriem in combinatie met CDX:EXP tandwielen gaat ongeveer 3 keer langer mee dan een goede ketting.

Santos 4.29 Gates CDX tandriem

De Adventure Lite is fietsvakantie-klaar

De Santos Adventure Lite is eventueel op te bouwen als een volwaardige trekkingfiets met spatborden, bagagedragers, asfaltbanden en zelfs dynamo-verlichting. Lekker praktisch dus, maar veel interessanter zijn toch wel de vele cross-overs die je ervan kunt maken. Zoals een Bikepacking Bike met een vaste carbon voorvork en semi-slicks of een Adventure Bike met verende voorvork, extra brede terreinbanden, een achterdrager en extra bidonhouders. Verzin het maar.

Met de Santos Adventure Lite doe je net zo makkelijk een rondje Veluwe als een trip door het binnenland van IJsland of een single-track bikepacking-trip door Zweden.

Jouw ideale Santos Adventure Lite stel je zelf samen

Iedere Santos is uniek, want je moet jouw eigen Santos Adventure Lite zelf samenstellen aan de hand van een uitgebreide optielijst en uiteindelijk wordt jouw mountainbike / marathonbike / beachbike / offroad-reisfiets op bestelling in Nieuw Vennep gebouwd.

Je kunt de Adventure Lite op laten bouwen met verschillende soorten remmen, bagagedragers, banden, sturen, zadels, handvatten, lampen, accessoires, enzovoort. Dat lijkt misschien een lastige puzzel, maar met een beetje hulp van ons en een paar proefritten heb jij jouw perfecte Santos Adventure Lite zo samengesteld.

Het moeilijkste deel van het proces blijkt altijd het bepalen van de kleurstelling. En Santos maakt het je niet makkelijk, want ze bieden maar liefst 30 framekleuren en meer dan 50 letterkleuren! Daarbovenop bestaan de SON naafdynamo en de Rohloff-naaf ook nog eens in 6 kleuren! En van de Pinion zijn er 5. Succes!

Santos Custom built

Hulp nodig bij het samenstellen?

Maak je maar geen zorgen, het komt heus wel goed. Wij kunnen je alles vertellen over de vele opties in het Santos Custombuilt-programma. We kennen alle eigenschappen van alle onderdelen en wat deze voor jou in de praktijk kunnen betekenen. Samen bepalen we wat de voor jou beste samenstelling zal zijn.

Stuur ons gerust een bericht en kom langs in onze winkel. We helpen je graag!

Fiets testenSantos Adventure Lite testen?

Dat kan natuurlijk! Kom maar gezellig langs voor een uitgebreide proefrit door onze mooie bossen. We hebben de Adventure Lite en diens afgeleide met racestuur, de Cross Lite, voor je klaar staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.