De Santos Cross Lite is een breed inzetbare GravelRacer en bikepacking-fiets.

Compleet met brede banden, racestuur en al. Maar wist je dat dit in de basis eigenlijk een mountainbike is? De Santos Cross Lite is namelijk gebaseerd op de Santos Adventure Lite mountainbike met Rohloff. Dat betekent ook dat je de volledige inzetbaarheid van een volwaardige mountainbike tot je beschikking hebt. Maar dan dus met een racestuur. Voor de echte liefhebbers.

Alle fietsen van Santos zijn in meer of mindere mate multifunctioneel. Ze bieden stuk voor stuk net even wat meer dan wat je van het basisconcept mag verwachten. Zo is bijvoorbeeld de Santos Adventure Lite niet alleen te configureren als mountainbike, maar ook als BeachRacer, Trekkingfiets of Adventure Bike. En nu dus ook als een breed inzetbare GravelRacer met een gebogen stuur en rem-schakel-grepen van een racefiets. En ze noemen 'm Cross Lite.

Santos Cross Lite

De Santos Cross Lite is lekker snel en écht geschikt voor volledige bepakking. De krachtige, hydraulische schijfremmen en het comfortabele racestuur met ondiepe bocht maken hem tot een sportieve, strakke crosser. Voor zowel on- als off-road!

Naast lekker crossen door het boerenland, het bos of de duinen kan je de Santos Cross Lite perfect voor off-road fietsvakanties gebruiken. De Santos Cross Lite is een zeer populaire fiets onder BikePackers die lange self-supported monstertochten ondernemen door bijvoorbeeld de Australische Outback, Colorado of de Marokkaanse woestijn. Alaska! Ook mooi! Of IJsland!

De robuuste bouw en de uitgebreide opbouwmogelijkheden van de Cross Lite maken ‘m zeer geschikt als trekkingfiets. Met brede off-road banden, een bagagedrager en extra grote bidonhouders voor grote waterflessen maak je er een beest van een Adventure Bike van. In de winter lekker mountainbiken en in de zomer ermee op fietsvakantie, eventueel met snelle asfaltbandjes. Of… brede strandbanden erop (2.35/60mm banden passen makkelijk) en je rijdt met de Cross Lite BeachRacer zo het strand op. Je hebt helemaal geen twee of drie verschillende fietsen meer nodig!

Santos 4.29 frame

Oersterk aluminium frame

Lekker stijf. Want dat moet.

Oerdegelijk. Wel zo fijn.

Glad afgewerkt. Dat is gewoon mooi.

Het frame van de Santos Cross Lite is gemaakt van triple-butted, triple-hardened, oversized, smooth-welded, anti-oxidant-rijk, lactose-, gluten- en suikervrij, 7005 aluminium. Afijn, gewoon een goed frame dus.

De geometrie met lange achterbrug geeft vertrouwen en stabiliteit. Het stijve frame garandeert dat de fiets op single-tracks en snelle afdalingen geen krimp geeft, ook niet met bepakking.

Rohloff versnellingen

De Cross Lite is speciaal ontworpen voor de duurzame Rohloff-naaf.
Dit betekent in het kort:

  • 14 interne versnellingen
  • Groot bereik van 526 %
  • Tussenstappen van 13,6 %
  • Onderhoudsarm: iedere 5000km of 1x per jaar olie verversen
  • Extreem duurzaam

Het spansysteem voor de tandriem is 'zoals het hoort' een gebruiksvriendelijke, excentrisch verstelbare trapas met vaste achterpadden. De vaste achterpadden garanderen een correcte uitlijning van het achterwiel en de tandriem.

Santos Cross Lite Rohloff
Santos Gates tandriem

Gates CDX tandriem

Een Santos met een tandriem-transmissie van Gates is schoon, stil en bijzonder duurzaam. De tandriem hoeft niet gesmeerd te worden, roest niet en loopt altijd soepel, ook in de vette modder. Een tandriem betekent 'gewoon' heel veel fietsen en lekker weinig onderhoud plegen!

De CDX tandriem gaat gemiddeld 3 keer langer mee dan een goede ketting. Zónder noemenswaardig onderhoud te moeten plegen!

Schakelen: draaien of shiften

Rohloff en racesturen gingen jaren lang niet zo lekker samen. Er is veel geëxperimenteerd met allerhande draaigrepen, zowel aan het uiteinde van het stuur als in het midden geplaatst. Het liefst schakelen we met dezelfde rem-schakel-grepen als normale racefietsen, maar daar waren heel lang geen oplossingen voor.

En toen was daar ineens de Rohbox van Gebla! Dat is een schakelkastje aan het uiteinde van de schakelkabels die de rem-schakel-grepen van Sram compatibel maakt met de Rohloff-naaf. Met de rechter hendel schakel je op en met de linker hendel terug. Ideaal!

Je kan nu kiezen of je de Rohloff-naaf met een grote ronde draaigreep midden op het stuur bedient of met de Sram shifters. Wij adviseren het laatste.

Santos Cross Lite Sram Gebla Rohbox

Santos Custombuild Programma

Iedere Santos is uniek, want je moet jouw ideale Santos Cross Lite zelf samenstellen aan de hand van een uitgebreide optielijst en uiteindelijk wordt jouw GravelRacer / BikePackingBike / BeachBike op bestelling in Nieuw Vennep gebouwd.

Je kunt de Cross Lite op laten bouwen met verschillende soorten remmen, bagagedragers, banden, zadels, accessoires, enzovoort. Dat lijkt misschien een lastige puzzel, maar met een beetje hulp van ons en een paar proefritten heb jij jouw eigen Santos Cross Lite zo samengesteld.

Het moeilijkste deel van het proces blijkt altijd het bepalen van de kleurstelling. En Santos maakt het je niet makkelijk, want ze bieden maar liefst 30 framekleuren en meer dan 50 letterkleuren! Daarbovenop bestaan de SON naafdynamo en de Rohloff-naaf ook nog eens in 6 kleuren! Succes!

Santos Custom built

Hulp nodig bij het samenstellen?

Maak je maar geen zorgen, het komt heus wel goed. Wij kunnen je alles vertellen over de vele opties in het Santos Custombuild programma. We kennen alle eigenschappen van alle onderdelen en wat deze voor jou in de praktijk kunnen betekenen. Samen bepalen we wat de voor jou beste samenstelling zal zijn.

Stuur ons gerust een bericht en kom langs in onze winkel. We helpen je graag!

Fiets testenSantos Cross Lite testen?

Dat kan natuurlijk! Kom maar gezellig langs voor een uitgebreide proefrit door onze mooie bossen. We hebben de Cross Lite in wisselende configuraties voor je klaar staan.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.