De Santos Travelmaster 3+ is een evolutie van een legende

De naam Travelmaster is inmiddels legendarisch. Dit model voor wereldreizigers heeft het merk Santos groot gemaakt. Het begon ooit met een Travelmaster met 26" wielen, daarnaast kwam er één met 28" wielen en een paar jaar geleden werd er een 29" versie aan het assortiment toegevoegd. En die ontwikkelingen gaan maar door! Want nu is er ook een Santos Travelmaster 3+!

Santos evolueerde de Travelmaster tot een veelzijdige alleskunner. De voorgaande Travelmaster-modellen werden echter ook al alleskunners genoemd, dus hoe zouden we de nieuwe 3+ dan het beste kunnen omschrijven? Hoe noem je een fiets die nóg meer dan alles kan? Wij hebben geen idee, maar het is gewoon een feit dat de Travelmaster 3+ grossiert in superlatieven: sterker, stabieler, comfortabeler, terreinvaardiger, enzovoort.

Je zult je wellicht afvragen waar de toevoeging '3 Plus' voor staat. Dat heeft betrekking op de wielen. Er passen namelijk twee verschillende wielmaten in deze Travelmaster! We leggen zo uit waar dat voor dient.

Santos Travelmaster 3 Plus trekkingfiets

De Travelmaster 3+ neemt je mee op vakantie, de wereld over, op avontuur. Hij geeft je grip op ruige ondergronden, rolt soepel over elk obstakel en is beresterk. Zijn 27,5 inch wielen met brede velgen en extra brede banden maken dat je je zeker voelt op onverhard en veilig rolt tijdens een afdaling op gravel. Bij thuiskomst verruilt het avontuur zich voor een ritje woon-werk, naar de supermarkt of door de stad. De travelmaster 3+ transformeert met een andere wielset moeiteloos naar een snelle forenzenfiets en onderhoudsarme boodschappenfiets. Je hoeft niet meer te kiezen, de Travelmaster 3+ is alles in één.

De Santos Travelmaster 3+ wordt naar keuze geleverd met de versnellingsbak van Pinion of de versnellingsnaaf van Rohloff. Beiden worden gecombineerd met een tandriem want Santos is tenslotte dé tandriemspecialist!

Het is bijna onmogelijk om álle doordachte details en de vele beschikbare opties op deze pagina te bespreken. Bovendien staan bij Santos de ontwikkelingen aan de Travelmaster 3+ nooit stil. Als je je huiswerk voor de Travelmaster 3+ grondig wilt doen, raden we je aan om eerst de website van Santos te bestuderen. Daar kan je zien hoeveel zorg en aandacht Santos besteedt aan het geheel en de vele details om de Travelmaster 3+ tot de allerbeste wereldreisfiets te maken. Vervolgens kunnen we je in de winkel alles laten zien, voelen en ruiken. En natuurlijk mag je er ook mee rijden!

Voor nu bespreken we hieronder de punten die écht uniek zijn voor de Santos Travelmaster 3+.

Santos Travelmaster 3+? Waar staat die + voor?

Santos maakt haar fietsen altijd graag zo veelzijdig mogelijk, maar dat kan bijna nooit zonder compromissen te moeten sluiten. Zo moest je vroeger kiezen tussen 26" wielen met brede banden voor off-road reizen of 28" met smallere banden voor verharde wegen. Sommigen konden niet kiezen en hadden twee fietsen; één voor dagelijks gebruik en een offroader voor de fietsvakanties.

Maar toen kwamen een paar jaar geleden ineens de twentyniner-wielen: 28" velgen met bredere banden. Deze combineren de voordelen van de oude 26" mountainbike-wielen met die van de snellere 28" wielen. Vervolgens ging de mountainbikewereld aan het experimenteren met de tussenmaat 27,5" in combinatie met nóg bredere banden. Voor nóg extremere omstandigheden. Deze wielen worden 27,5 PLUS genoemd.

Santos besloot haar trekkingfietsen ook van deze ontwikkeling te laten profiteren. Niet door van iedere fiets twee varianten te ontwikkelen, maar door de Travelmaster 3+ gewoon geschikt te maken voor zowel twentyniner-wielen als 27,5 PLUS wielen. De buitendiameter is bij beide wielen, afhankelijk van de bandenkeuze, namelijk nagenoeg gelijk!

 

Twentyniners

Dat zijn dus 28" wielen met 50mm banden, want Twentysixers zijn uit! De twentyniner wielen zijn in korte tijd de nieuwe standaard geworden op trekkingfietsen.

Deze wielen rijden lekker comfortabel en ze maken je fiets heel allround inzetbaar. Ze rollen vlot op asfalt, sturen strak en tot op zekere hoogte presteren ze goed op onverharde wegen. Beter dan de ouderwetse zesentwintigers!

 

27,5 PLUS

Dat zijn dus 27,5" velgen met extra brede banden. Ideaal voor wie het wel wat ruiger mag en graag de meer onherbergzame gebieden wil ontdekken.

De dikkere banden rijden nóg comfortabeler en leveren extra veel grip en draagkracht op ruwe en losse ondergronden. Daarnaast gaat met een lage bandenspanning de rolweerstand op ruige ondergrond omlaag.

Wielen uitwisselen

Met deze twee wielmaten geeft Santos de Travelmaster 3+ twee verschillende karakters en wordt de inzetbaarheid van de fiets ineens twee keer zo groot. Probeer beide wielsoorten maar eens bij ons uit en ervaar welke het beste bij je past.

Je zou eventueel twee wielsets kunnen kopen: de ene voor je dagelijkse woon-werk verkeer en weekendjes weg en de andere voor je meest avontuurlijke fietsvakanties. Nu is dat in geval van de Pinion-versie nog wel te doen, maar om nu twee wielen met zo'n prijzige Rohloff-naaf aan te moeten schaffen...
Dat gaat wel wat ver!

Daarom biedt Santos de mogelijkheid om de wielen die je slechts tijdelijk wilt gebruiken te huren! Dan kan je dus het hele jaar van je twentyniner wielen genieten en voor een paar weken Tibet, Marokko, IJsland en dergelijke laat je ons zo'n vet setje Plus-wielen monteren. En na je vakantie ruilen we ze weer om. Leuk idee, niet?

De Travelmaster 3+ is beresterk

Veilig reizen met veel bepakking vereist een stijf en stabiel frame en de Santos Travelmaster 3+ heeft dat uiteraard. De voorvork is gemaakt van staal.

De sterke wielen van Santos zijn beroemd om hun betrouwbaarheid en ook de bagagedragers van Tubus zijn gegarandeerd op hun zware taak berekend. Deze kunnen in totaal 55 kg. bagage dragen.

Er bestaat ook een damesversie van de Travelmaster 3+. Met een hoge instap voor voldoende stabiliteit. De kleinste herenframes hebben een knik in de bovenbuis om pijnloos, met de fiets tussen de benen, op de grond te kunnen staan.

Santos Travelmaster 3 Plus frame
Santos Travelmaster Rohloff

Rohloff versnellingsnaaf

De beroemde Rohloff-naaf behoeft weliswaar weinig toelichting meer, maar we vatten het toch even kort samen:

  • 14 interne versnellingen
  • Groot bereik van 526%
  • Onderhoudsarm: 1x per jaar olie verversen
  • Extreem duurzaam

 

Pinion C1.12 of P1.18 versnellingen

De Travelmaster 3+ kan naar keuze geleverd worden met 12 of 18 versnellingen van Pinion. De versnellingsbak bevindt zich in het midden van de fiets!

De 12-speed C1.12 versnellingsbak heeft een bereik van 600% en stappen tussen de verzetten van 17,7%.

De 18-speed P1.18 versnellingsbak heeft een groter bereik van 636% en kleinere tussenstapjes van 11,5%.

Speciaal voor de Gates CDX tandriem ontwikkelde Santos een handige riemspanner. Dit wieltje houdt de riem op spanning en heeft als voordeel dat het achterwiel er nog gemakkelijk uit kan en garandeert een correcte uitlijning van de tandwielen en tandriem.

Santos Travel Lite Plus Pinion
Santos Travelmaster 3 Plus dubbele remnokken

Dubbele nokken voor velgremmen

Je kunt de Travelmaster 3+ met schijfremmen of velgremmen bestellen. Voor de velgremmen heeft Santos twee paar remnokken aan de vork moeten maken, omdat er twee wielmaten in de fiets passen. Als je van wielsoort wisselt, moet je ook de rem verplaatsen.

Mooi? Nee...

Gewoon een functionele noodzaak.

Krachtige schijfremmen

Het heeft lang geduurd tot de schijfrem in de trekking-scene geaccepteerd raakte, want de voorkeur lag heel lang bij low-tech velgremmen die onderweg eventueel zelf te repareren of te vervangen zijn. Schijfremmen werden in de loop der jaren echter steeds betrouwbaarder en de nadelen begonnen steeds minder op te wegen tegen de voordelen en inmiddels zie je ze bij (bijna) alle merken.

Schijfremmen zijn in het geval van een wielenwissel extra handig. Je hoeft ze niet te verplaatsen zoals bij de velgremmen wel moet.

Je kunt bij de Travelmaster 3+ kiezen tussen Shimano XT schijfremmen en de superieure Hope Tech3 V4 schijfremmen. Deze hebben extra degelijke 3,5mm dikke, geventileerde (!!) schijven met een diameter van 203mm.

Santos Travelmaster 3 Plus met Hope Tech3 V4 schijfremmen
Santos Travelmaster 3+ E-bike Pendix

 

De Travelmaster 3+ als E-bike

De Travelmaster 3+ is eenvoudig om te bouwen tot E-bike. Nu óf in de toekomst. Iedere Santos wordt gebouwd om een groot deel van je leven mee te gaan en dan is het fijn om te weten dat je je trouwe reisgenoot niet weg hoeft te doen wanneer je aan een elektrische fiets toe bent.

De Travelmaster 3+ met Pinion kan worden uitgerust met een achterwielmotor van Neodrives en voor de Rohloff-versie is er de Pendix eDrive middenmotor. Deze systemen kunnen af-fabriek ingebouwd worden, maar eventueel ook na een paar jaar, wanneer jij er aan toe bent.

 

 

Stel jouw ideale Santos Travelmaster 3+ zelf samen

Je kunt jouw Santos Travelmaster 3+ zelf samenstellen aan de hand van een uitgebreide optielijst. Daarna wordt jouw Travelmaster op bestelling in Nieuw Vennep gebouwd.

Het moeilijkste deel van het proces is altijd het bepalen van de kleurstelling. En Santos maakt het je niet makkelijk, want ze bieden maar liefst 30 framekleuren en meer dan 50 letterkleuren! Daarbovenop bestaan de Rohloff-naven en SON naafdynamo's in 6 kleuren en de Pinion versnellingsbakken in 5 kleuren! Succes!

Santos Custom built

Hulp nodig bij het samenstellen?

Maar maak je geen zorgen, het komt heus wel goed. Wij kunnen je alles vertellen over de vele opties in het Santos Custombuild programma. We kennen alle eigenschappen van de onderdelen en wat deze voor jou in de praktijk zullen betekenen. Samen bepalen we wat de voor jou beste samenstelling zal zijn.

 

Santos Travelmaster 3+ testen?

We zouden eigenlijk willen zeggen dat een uitgebreide proefrit verplicht is. Kom gezellig langs en probeer de verschillende uitvoeringen van de Travelmaster 3+ lekker zelf uit. Ga er gerust mee het bos in, want ze mogen gewoon vies worden. Daar kunnen ze juist heel goed tegen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.