Van Nicholas Nootau

De Nootau is Van Nicholas' meest recente interpretatie van de moderne adventure bike welke zeer geschikt is voor bikepacking-trips in uiteenlopend (onherbergzaam!) gebied. Het is een veelzijdige en robuuste mountainbike-achtige met een supersterk titanium frame, grote bandspeling, oversized 'Boost' steekassen, een pressfit bottom bracket en een tapered balhoofdbuis. De veelzijdigheid zit 'm vooral in het feit dat je de fiets kunt voorzien van een veelvoud aan tassen, en hem zelfs kunt transformeren in een Extreme Gravelbike met een dropbar!

De Van Nicholas Nootau is vernoemd naar het element VUUR, en dat betekent dat ie HOT is! Kom de verschillende customized varianten snel bij ons bekijken!

 

De Van Nicholas Nootau in verschillende gedaantes

Om je een idee te geven van de uiteenlopende mogelijkheden hebben we in eigen regie wat varianten van de Nootau gecreerd voor wie de reguliere opties in custom nog niet custom genoeg zijn....

Eén fiets, meerdere karakters, brede inzetbaarheid. Endurance marathons, meerdaagse Bikepacking trips, de Nootau kan het allemaal.

 

Supersterk titanium frame

De kracht van de Van Nicholas Nootau zit in het titanium frame. Deze bijzondere metaalsoort is naar onze mening en ervaring het meest ideale materiaal voor adventure bike frames. In het schema hieronder hebben we de eigenschappen van de verschillende framematerialen naast elkaar gezet. In de meest rechtse colom staat de totale puntenscore als we alle eigenschappen even zwaar laten wegen. Bij adbenture bikes weegt degelijkheid echter zeer zwaar.

MateriaalGewichtElasticiteitDegelijkheidScore
 Staal ++++++6
 Aluminium++++++6
 Carbon+++++++-6
 Titanium++++++++++10

Als we vier frames met dezelfde stijfheidswaarden vergelijken, dan is een stalen frame het zwaarst en die van carbon veruit het lichtst. Aluminium en titanium versies bevinden zich daar tussenin. Voor sportieve fietsen valt staal vaak als eerste af, vanwege het relatief hoge gewicht.

Aluminium heeft een prima stijfheid/gewicht verhouding, maar omdat het een vrij brosse metaalsoort is, is het relatief gevoelig voor metaalmoeheid op de lange duur en schade als gevolg van een valpartij, koprol of onvrijwillige aanvaring met een boom of rots.

In de professionele mountainbikewedstrijden zie je uitsluitend carbon frames, omdat die de beste stijfheid/gewicht verhouding hebben. Maar het grootste nadeel van een koolstofvezel frame is dat deze zeer kwetsbaar is. Eén keer lelijk vallen en de kans is groot dat je je frame weg kunt gooien. Soms is een beschadiging van de vezelstructuur niet eens aan de buitenzijde te zien en dan zie je het uiteindelijk breken van je frame dus niet aankomen. Schade is voor de profs geen probleem, want die krijgen hun materiaal toch gesponsord, maar voor de gewone burger is dat al snel een duur geintje.

Titanium scoort juist enorm goed op degelijkheid. Het corrodeert niet, heeft geen lak nodig, heeft het minst last van metaalmoeheid en kan extreem goed tegen een stootje. Het frame zal niet snel deuken oplopen door een zijwaartse impact en krasjes poets je eenvoudig weg met een stukje staalwol. Ten opzichte van carbon moet je misschien een paar honderd gram extra voor lief nemen, maar je krijgt er wel een oerdegelijk frame voor terug. Titanium is dus ideaal voor adventure bikes en mountainbikes die het zwaar te verduren krijgen.

 

Geavanceerd frame

Het titanium frame van de Nootau zit vol met doordachte details. De buizen zijn bijzonder gevormd door middel van hydroforming (onder hoge druk met olie in vorm geperst), een massief, gefreesd, asymmetrisch deel achter het bracket (de Yoke) voegt stijfheid toe en schept tegelijkertijd extra ruimte voor de brede banden. De oversized steekassen dragen bij aan het lekker strakke stuurgedrag.

De achtervork en zitbuis zijn zo gevormd dat ze een beetje meegeven (flexen in verticale richting) en de trillingsdempende eigenschappen van het titanium voegen nog meer comfort toe.

De gefreesde achterpadden zijn een lust voor het oog en samen met het feit dat het blank geborstelde titanium frame geen lak nodig heeft, is de Nootau een tijdloze schoonheid.

 

Een Van Nicholas Nootau stel je zelf samen

Iedere Van Nicholas is naar wens samen te stellen. Dat doe je middels de configurator onderaan deze pagina. Voordat je je daar gaat verdiepen in de vele opties, kan je de video hieronder even bekijken. Hierin heeft Van Nicholas de belangrijkste eigenschappen van de Nootau kort voor je samengevat.

 

Afmontage naar keuze

In de configurator onderaan deze pagina kan je je eigen ideale Nootau samenstellen. Voor de afmontage kan je kiezen uit groepen van Shimano en SRAM. Van Nicholas kiest er gelukkig bewust voor om de gehéle onderdelengroep te monteren en niet stiekem goedkopere onderdelen er doorheen te mengen. De kwaliteit staat altijd voorop! Zoals het hoort!

Ook voor de wielsets, voorvorken en alle kleinere componenten werkt Van Nicholas uitsluitend met A-merken als FOX, Stan's NoTubes, Rock Shox en Van Nicholas' eigen onderdelenmerk VNT.

Vervolgens kies je de banden die op basis van hun specifieke eigenschappen het beste bij je passen.

Tot slot kan je je eigen Nootau op smaak afmaken met o.a. diverse sturen, stuurpennen, zadelpennen, titanium bidonhouders en natuurlijk een goed passend zadel.

 

Voorvork: verend of vast?

Je kunt de Nootau met verschillende voorvorken uit laten rusten. Wil je vering? Lichtgewicht of superstijf? Lange of korte veerweg? Of toch liever wat gewicht besparen met een vaste vork en wat dikkere banden voor de nodige demping? Afijn, keuze en verwarring genoeg, dachten wij zo. In de winkel lichten we je graag uitgebreid voor om jou aan de juiste voorvork en banden te helpen.

Configureer hier je Van Nicholas Nootau

 

Keuzestress?

Zoals je hebt kunnen zien, is de Van Nicholas Nootau verkrijgbaar met verschillende afmontages en met meerdere wielsets, voorvorken, banden, remmen, enz. We informeren je in de winkel graag over de eigenschappen van alle onderdelen en opties. En natuurlijk raden we je vooral aan om eerst eens lekker zelf te gaan raggen met zo'n Van Nicholas Nootau. Dat kan bij ons gewoon, want het bos ligt hier vlak om de hoek!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.