Van Nicholas Revelstoke

De Revelstoke is Van Nicholas' meest recente interpretatie van de moderne mountainbike. Het is een veelzijdige en robuuste mountainbike met een supersterk titanium frame, oversized 'Boost' steekassen, een pressfit bottom bracket en een tapered balhoofdbuis. De veelzijdigheid zit 'm vooral in het feit dat er twee wielmaten in de Revelstoke passen. Namelijk de standaard 29" wielen met banden tot 2,25" breed of de nieuwere 27,5 PLUS variant met extra brede sloffen tot 2,8".

De Van Nicholas Revelstoke mountainbike is vernoemd naar een dorpje en het gelijknamige natuurgebied in de Canadese bergen. De ruige omgeving van Revelstoke is geliefd bij skiërs, alpinisten en mountainbikers en eigenlijk hoort dit gebied op je bucketlist te komen wanneer je jezelf een Van Nicholas Revelstoke kado hebt gedaan.

Van-Nicholas Revelstoke titanium mountainbike

29" of 27,5 PLUS wielen

Eén fiets, twee wielmaten, twee karakters, brede inzetbaarheid. Cross-Country racing, Endurance marathons, meerdaagse Bikepacking trips, de Revelstoke kan het allemaal. Welke wielsoort het beste bij jou past, is afhankelijk van je rijstijl en hoe ruig de ondergrond is.

Beide wielsoorten hebben inclusief de band nagenoeg dezelfde omtrek, maar de 27,5 PLUS heeft met zijn kleinere velg en dikkere band meer luchtvering en een breder contactvlak. De 29" wielen zijn licht en lekker snel en dus ideaal voor cross-country gebruik. De 27,5 PLUS wielen maken de Revelstoke juist weer meer geschikt voor ruige omstandigheden met veel mul zand, lavagruis, rotsblokken, boomwortels of zelfs sneeuw.Van Nicholas Revelstoke wielmaten 29" & 27,5 PLUS

De brede 'Boost' naven met steekassen leveren extra stevige wielen op, doordat de spaken verder uit elkaar staan. Dit betekent wel dat niet zomaar alle aftermarket wielsets in de Revelstoke passen. Als je regelmatig van wielsoort zou willen wisselen, dan kunnen wij een tweede wielset bij Van Nicholas bestellen.

Supersterk titanium frame

De kracht van de Van Nicholas Revelstoke zit in het titanium frame. Deze bijzondere metaalsoort is naar onze mening en ervaring het meest ideale materiaal voor mountainbikeframes. In het schema hieronder hebben we de eigenschappen van de verschillende framematerialen naast elkaar gezet. In de meest rechtse colom staat de totale puntenscore als we alle eigenschappen even zwaar laten wegen. Bij mountainbikes weegt degelijkheid echter zeer zwaar.

MateriaalGewichtElasticiteitDegelijkheidScore
 Staal ++++++6
 Aluminium++++++6
 Carbon+++++++-6
 Titanium++++++++++10

Als we vier frames met dezelfde stijfheidswaarden vergelijken, dan is een stalen frame het zwaarst en die van carbon veruit het lichtst. Aluminium en titanium versies bevinden zich daar tussenin. Voor sportieve fietsen valt staal vaak als eerste af, vanwege het relatief hoge gewicht.

Aluminium heeft een prima stijfheid/gewicht verhouding, maar omdat het een vrij brosse metaalsoort is, is het relatief gevoelig voor metaalmoeheid op de lange duur en schade als gevolg van een valpartij, koprol of onvrijwillige aanvaring met een boom of rots.

In de professionele mountainbikewedstrijden zie je uitsluitend carbon frames, omdat die de beste stijfheid/gewicht verhouding hebben. Maar het grootste nadeel van een koolstofvezel frame is dat deze zeer kwetsbaar is. Eén keer lelijk vallen en de kans is groot dat je je frame weg kunt gooien. Soms is een beschadiging van de vezelstructuur niet eens aan de buitenzijde te zien en dan zie je het uiteindelijk breken van je frame dus niet aankomen. Schade is voor de profs geen probleem, want die krijgen hun materiaal toch gesponsord, maar voor de gewone burger is dat al snel een duur geintje.

Titanium scoort juist enorm goed op degelijkheid. Het corrodeert niet, heeft geen lak nodig, heeft het minst last van metaalmoeheid en kan extreem goed tegen een stootje. Het frame zal niet snel deuken oplopen door een zijwaartse impact en krasjes poets je eenvoudig weg met een stukje staalwol. Ten opzichte van carbon moet je misschien een paar honderd gram extra voor lief nemen, maar je krijgt er wel een oerdegelijk frame voor terug. Titanium is dus ideaal voor mountainbikes die het zwaar te verduren krijgen.

Van Nicholas Revelstoke titanium frameGeavanceerd frame

Het titanium frame van de Revelstoke zit vol met doordachte details. De buizen zijn bijzonder gevormd door middel van hydroforming (onder hoge druk met olie in vorm geperst), een massief, gefreesd, asymmetrisch deel achter het bracket (de Yoke) voegt stijfheid toe en schept tegelijkertijd extra ruimte voor de brede banden. De oversized steekassen dragen bij aan het lekker strakke stuurgedrag.

De achtervork en zitbuis zijn zo gevormd dat ze een beetje meegeven (flexen in verticale richting) en de trillingsdempende eigenschappen van het titanium voegen nog meer comfort toe.

De gefreesde achterpadden met het opengewerkte V-logo zijn een lust voor het oog en samen met het feit dat het blank geborstelde titanium frame geen lak nodig heeft (en dus niet aan mode onderhevig is), is de Revelstoke een tijdloze schoonheid.

Van Nicholas heeft alle eigenschappen van de Revelstoke kort samengevat in de video hieronder.

Afmontage naar keuze

In de configurator onderaan deze pagina kan je je eigen ideale Revelstoke samenstellen. Voor de afmontage kan je kiezen uit groepen van Shimano en SRAM. Van Nicholas kiest er gelukkig bewust voor om de gehéle onderdelengroep te monteren en niet stiekem goedkopere onderdelen er doorheen te mengen. De kwaliteit staat altijd voorop! Zoals het hoort!

Ook voor de wielsets, voorvorken en alle kleinere componenten werkt Van Nicholas uitsluitend met A-merken als FOX, Stan's NoTubes, Rock Shox en Van Nicholas' eigen onderdelenmerk VNT.

Vervolgens kies je de banden die op basis van hun specifieke eigenschappen het beste bij je passen. Let bij het selecteren van de wielen wel op dat de voorvork compatibel is met de gekozen wielmaat!

Tot slot kan je je eigen Revelstoke op smaak afmaken met o.a. diverse sturen, stuurpennen, zadelpennen, titanium bidonhouders en natuurlijk een goed passend zadel.

Voorvork: verend of vast?

Je kunt de Revelstoke met verschillende voorvorken uit laten rusten. Wil je vering? Lichtgewicht of superstijf? Lange of korte veerweg? Of toch liever wat gewicht besparen met een vaste vork? En wil je dan titanium of carbon? Oh, let dan wel op of de vork geschikt is voor de gekozen wielmaat! Afijn, keuze en verwarring genoeg, dachten wij zo. In de winkel lichten we je graag uitgebreid voor om jou aan de juiste voorvork te helpen.

Van Nicholas Revelstoke voorvorken

Configureer hier je Van Nicholas Revelstoke

 

Keuzestress?

Zoals je hebt kunnen zien, is de Van Nicholas Revelstoke verkrijgbaar met verschillende afmontages en met meerdere wielsets, voorvorken, banden, remmen, enz. We informeren je in de winkel graag over de eigenschappen van alle onderdelen en opties. En natuurlijk raden we je vooral aan om eerst eens lekker zelf te gaan raggen met zo'n Van Nicholas Revelstoke. Dat kan bij ons gewoon, want het bos ligt hier vlak om de hoek!

Heb jij de Van Nicholas Revelstoke al aan je wish list toegevoegd en het natuurgebied Revelstoke al op je bucketlist gezet? Onze Theo Pool is een gelukkig mens, want hij heeft beide al afgevinkt!

Theo Pool @ Revelstoke

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.